Un barcone di migranti ANSA / ETTORE FERRARI

Ungaria: Departamentul de Stat al SUA critică gestionarea problemei migranților

 

Departamentul de Stat al SUA critică, într-un raport publicat joi privind situația drepturilor omului în Ungaria în 2015, modul în care Budapesta gestionează problema migranților și solicitanților de azil, considerând-o una din cele mai grave probleme în materie de drepturi ale omului în această țară, transmite MTI. Documentul remarcă retorica xenofobă și absența ajutorului umanitar, semnalând legea adoptată de Ungaria anul trecut care face din trecerea ilegală a frontierei o infracțiune ce poate fi pedepsită cu închisoarea și expulzarea.

Raportul îl citează pe Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, potrivit căruia noua lege este „incompatibilă cu angajamentele Ungariei în materie de drepturi ale omului”.

„Este complet inacceptabilă încălcarea drepturilor omului în cazul refugiaților și migranților. Solicitarea de azil nu este o infracțiune, după cum nu este nici intrarea ilegală într-o țară”, este citată o declarație din luna septembrie a Înaltului Comisar.

O altă problemă indicată în raport este absența unor consultări publice sau negocieri cu opoziția înaintea unor modificări legislative majore, documentul semnalând și criticile internaționale privind „erodarea sistematică a statului de drept, echilibrului puterilor în stat, instituțiilor democratice și transparenței”.

În raportul Departamentului de Stat mai sunt menționate supraaglomerarea penitenciarelor în Ungaria, abuzurile fizice împotriva deținuților, perioadele prea lungi de arest preventiv înaintea proceselor, încarcerarea migranților și solicitanților de azil, corupția guvernamentală, concentrarea instituțiilor media și independența editorială restrânsă, precum și presiunile guvernamentale și intimidarea societății civile.

Potrivit aceluiași document, alte probleme în materie de drepturi ale omului în Ungaria se referă la violența domestică, hărțuirea sexuală a femeilor, antisemitism, abuzul și tratamentul inuman al persoanelor cu dizabilități mintale, excluderea socială și discriminarea împotriva romilor, ca și abuzurile verbale și hărțuirile îndreptate împotriva minorităților sexuale.