Demisia ministrului Muncii, Ana Costea, este gestul unui om onest, care nu a acceptat anumite compromisuri pentru a se încadra în niște reguli absurde, consideră Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.
„Gestul doamnei Costea este gestul unui om onest, al unui profesionist care nu a acceptat anumite compromisuri astfel încât să se încadreze în niște reguli absurde, stabilite de cei care iau deciziile în cadrul acestui Executiv. Este aberant să îi pui unui ministru la dispoziție o sumă derizorie și să-i ceri să facă niște corecții în întreg sistemul bugetar”, a declarat Marius Nistor, la Digi24.
Acesta a subliniat că, în prezent, în România, cu actuala clasă politică, nu există voință pentru a promova un act normativ privind salarizarea în sistemul bugetar, o atitudine similară fiind remarcată și în cazul Guvernului.
„Eu cred că în momentul de față, în România, cu actuala clasă politică, nu există niciun pic de voință pentru promovarea unui astfel de act normativ, iar, din păcate, aceeași atitudine o remarcăm și din partea unui Guvern tehnocrat, care ar trebui să își desfășoare activitatea în afara influențelor politice. Este clar că nu s-a dorit promovarea unei legi unitare de salarizare, este clar că nu s-a dorit punerea în aplicare cu corecțiile de rigoare a Legii 284 (Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice — n. r.), este clar că nu s-au oprit nici măcar să opereze corecțiile absolut obligatorii datorită creșterii salariului minim pe economie de la 1 mai 2016”, a explicat Marius Nistor.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, și-a înaintat joi demisia, care i-a fost acceptată de premierul Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES.
„Am acceptat astăzi demisia doamnei ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice’, a anunțat premierul Cioloș.
În urmă cu două zile, la încheierea ședinței Comisiei Tripartite, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, a anunțat că Ana Costea a decis retragerea proiectului Ordonanței de Urgență privind salarizarea în sectorul bugetar, iar, în cazul în care Executivul nu va fi de acord cu această decizie, aceasta este dispusă să își depună mandatul.
„În urma discuțiilor (cu reprezentanți sindicatelor — n.r.), proiectul de ordonanță de urgență a fost retras. Practic, această ordonanță de urgență nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, sens în care doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. (…) Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susține aceasta ordonanță de urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar, în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n. r.), doamna ministru își va da demisia”, a declarat marți, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că Executivul va lucra la un nou act normativ legat de salarizarea bugetarilor, în condițiile în care ordonanța anunțată săptămâna trecută a fost abandonată.
„Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitele fiscal bugetare pe care ni le permitem. (…) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea că niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (…) Începând de mâine, vom avea o nouă abordare a acestui subiect”, a afirmat Dan Suciu.