EducatieFeaturedFlux

Ministerul Educaţiei a demarat înscrierile pentru realizarea programelor şcolare de gimnaziu

 

Profesorii care doresc să participe la realizarea programelor şcolare de gimnaziu, având în vedere că Ministerul Educaţiei a aprobat deja varianta finală a planului-cadru, adică materiile pe care elevii de gimnaziu le vor avea în orar, pot face asta înscriindu-se până pe 4 mai, pe platforma MONMedu.Ministerul Educaţiei a demarat înscrierile pentru profesorii care doresc să facă parte din grupurile de lucru care vor elabora conţinutul programelor şcolare pentru fiecare materie care se regăseşte în noul plan-cadru aprobat luna aceasta de minister. Mai exact, profesorii vor elabora conţinutul care va ghida predarea materiilor la ore dar şi realizarea manualelor şcolare, adică ce vor studia elevii la aceste materii şi ce competenţe şi cunoştinţe ar trebui să dobândească până la sfârşitul anului şcolar.Înscrierile se fac pe platforma MONMedu până pe 4 mai, iar programele trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2016, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. „Evaluarea portofoliilor profesionale şi a proiectelor inovative de programă şcolară va avea loc în perioada 5-15 mai, iar componenţa grupurilor de lucru va fi anunţată pe data de 20 mai. Profesorii selectaţi vor desfăşura activităţile de proiectare a programelor şcolare pentru gimnaziu. Elaborarea programelor şcolare pentru clasele V-VIII este planificată a fi finalizată în luna decembrie 2016”, se arată în sursa citată.

Pentru a facilita accesul tuturor cadrelor didactice la informaţie şi pentru a evita orice posibile neînţelegeri referitoare la candidatura şi selecţia profesorilor în grupurile de lucru, Ministerul Educaţiei face o serie de precizări. Astfel, „în cadrul fişei de evaluare, punctajul general acordat portofoliului profesional al candidatului este egal cu punctajul general acordat proiectului inovativ de programă şcolară, respectiv câte 50 de puncte pentru fiecare criteriu (din totalul de 100 de puncte posibile)”, se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei mai spune că pune accentul pe originalitatea proiectelor, iar în cazul unor eventuale suspiciuni, proiectele aflate în această situaţie vor fi verificate cu scopul de depista şi evita orice abateri de la normele de etică în elaborarea propunerilor.

Un alt atu important al proiectului propus îl reprezintă elementul inovator, acesta primind un punctaj semnificativ de 14 puncte. „Pe de altă parte, pentru asigurarea abordării interdisciplinare la nivelul curriculumului, participanţii la procesul de elaborare a programelor şcolare pot fi solicitaţi să facă parte şi din grupurile de lucru pentru alte discipline din aceeaşi arie curriculară, sau din alte arii curriculare. Grupurile de lucru selectate vor fi coordonate şi vor primi sprijin metodologic pe parcursul întregii activităţi, din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, desemnaţi în acest sens”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, „în ceea ce priveşte înscrierea candidaţilor în grupurile de lucru, aceasta se face pentru fiecare disciplină, în acord cu prevederile Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, precum şi disciplinele pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ 2016”.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button