Asociația Culturală Euro Est Alternativ România, organizație profesională de gastronomie, organizează în premieră la Iași competiția culinară tip Black Box, eveniment care se va adesfășura în perioada 23-24 aprilie în Piața Unirii și la Hotelul Unirea. Invitatul special al evenimentului inclus în cadrul celei de-al VI-a ediții a Cupei Moldovei în Gastronomie este Robert Rainford, celebra vedetă internațională a emisiunii TV ”License to Grill”, difuzată în peste 93 de țări de postul Food Channel. ”La competiția de la Iași au confirmat participarea peste 200 de bucătari profesioniști din 26 de țări. Juriul va fi format din nume reprezentative ale gastronomiei internaționale, în frunte cu chef Robert Rainford – Regele Mondial al Grătarelor, președinte, Garry Filbey, vicepreședinte al World Master Chef și Uros Urosvich. Va fi prima competiție de tip Black Box din Moldova, care sperăm să se bucure de un real succes în rândul participanților”, a declarat dr. Iulia Drăguț, președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ România, principalul organizator al manifestării. Categoriile la care se vor întrece bucătarii profesioniști în cadrul Black Box Moldavian’s Culinary Cup 2016 de la Iași sunt pește, pasăre, vegetarian, Live Cooking Show, Expoziție de Artă Culinară, meniu tradițional, torturi festive, desert de restaurant. De asemenea, în afara concursului vor fi organizate Cupa bloggerilor și Parada Somelierilor din Iași. Organizatorii au pregătit pentru public numeroase surprize. Printre acestea, Stâna Tradițională Românească, care va fi construită după modelul celor din Munții Căpățânii, din șură de lemn pentru pregătirea alimentelor, suport tip poartă pentru șase ceaune din fontă, legate cu lanțuri de fierărie, țarc pentru 20 de oi, alături de toată gama de ustensile arhaice, necesare bucătăriei, căpițe de fân și mese din lemn pentru cioplit. În cadrul stânei vor fi preparate: o tocană din carne de oaie cu morcovi și boia, sloi de oaie după tradiția din zona Sibiului, ciorbă de oaie cu legume și tarhon, după tradiția din Ardel, balmoș din mămăligă și caș, mămăligă cu brânză de burduf și jumări. Vor fi gătite circa 3.000 de porții, publicul spectator fiind invitat la degustări gratuite. O altă surpriză pregătită ieșenilor de organizatori o reprezintă demonstrația de carmangerie tradițională românească de Ignat, în cadrul evenimentului care se va desfășura în Piața Unirii, maeștrii bucătari Marius Florin Țârnău, Fulop Attila și Mihai Cândea urmând să pregătească live mai multe rețete de salam de casă din zonele Arad, Iași și Târgu Mureș. Maestrul Gigi Fedeleș va fi bucătarul care le va aduce aminte ieșenilor de vremurile comuniste, respectiv de celebra cantină muncitoarească. Astfel, în Piața Unirii se va reînființa o mică parte din vechea alimentație publică socialistă, cei prezenți având posibilitatea să guste câteva preparate din rețete din vremurile apuse, printre care tocană de mazăre cu umbră de carne, chiftele din pește cu cartofi fierți, soia pane, borș de legume, varză cu orez și budincă din macaroane. Cu ocazia Cupei Moldovei în Gastronomie, organizatorii vor pregăti și un eveniment special, care constă în stabilirea de către somelierii invitați la eveniment a unui record internațional și anume realizarea ”Celei Mai Mari Piramide de Pahare Umplute cu Vin”. Recordul va consta în amenajarea unui spațiu perfect drept, unde somelierii vor construi o piramidă formată dion circa 1.100 de pahare montate unul peste celălalt. După finalizarea piramidei, somelierii vor umple toate paharele cu vin, începând de la cel de sus, ultimul pahar fiind poziționat în vârf. Pregătirile, construcția piramidei și umplerea paharelor vor fi realizate în fața publicului spectator. Intrarea publicului la toate manifestările incluse în cadrul ediției din acest an a Cupei Moldovei în Gastronomie este liberă, la fel și degustările preparatelor realizate de către maeștrii bucătari prezenți în concurs. (Edmond Macri)