Săptămânala ședință a guvernului israelian urmează să se țină duminică pentru prima dată pe Platoul Golan cucerit de la Siria în 1967 și apoi anexat, au anunțat sâmbătă media israeliene, citate de AFP. Biroul premierul Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze sau să dezmintă această informație.
Potrivit postului național de radio, Benjamin Netanyahu a luat această inițiativă pentru a da de înțeles comunității internaționale că o eventuală retragere de pe Înălțimile Golan „nu este în niciun caz la ordinea zilei, nici imediat, nici în viitor”.
Radioul național a precizat că prim-ministrul a transmis acest mesaj în cursul unei recente întrevederi cu secretarul de stat american, John Kerry, și intenționează să îl repete joi, la Moscova, unde va fi primit de președintele rus, Vladimir Putin,
Ședința de guvern are loc într-un moment în care discuțiile de pace asupra Siriei sub egida ONU au fost reluate miercuri la Geneva pentru a încerca să se pună capăt unui conflict care a făcut peste 270.000 de morți și a forțat milioane de sirieni la exil.
Potrivit mass-media, Benjamin Netanyahu se teme că Israelul ca fi supus presiunilor pentru o eventuală retragere de pe Înălțimile Golan în cazul unui acord privind viitorul Siriei, în timp ce comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată anexarea acestei regiuni de către Israel.
Luni, prim-ministrul a făcut deja un gest fără precedent admițând că Israelul a atacat zeci de convoaie cu armament în Siria destinate mișcării șiite libaneze Hezbollah aliat al Iranului, dușmanul de moarte al Israelului, și al regimului condus de Bashar Al-Assad.
Israelul a anexat o parte a Platoului Golan (nord-est) în 1981, după ce l-a ocupat în urma războiului din iunie 1967.
Siria și Israelul se află oficial în stare de război, însă linia de armistițiu era considerată relativ calmă până la izbucnirea războiului din Siria, în urmă cu patru ani.