S-a inaugurat Festivalul Internațional de Film de la Beijing, cu lungmetrajul ”Aferim!” în competiție pentru un premiu Tiantan

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Beijing a început sâmbătă, în prezența a numeroase celebrități și cu sute de filme care urmează să fie proiectate, informează Xinhua. La ceremonia de deschidere au fost prezenți, între alții, actorii Natalie Portman și Christoph Waltz recompensați cu Oscar, regizorii americani Anthony și Joe Russo sau actorul Chow Yun din Hong Kong. Aproximativ 500 de filme au fost selectate pentru a fi proiectate, dintr-un total de 2.329 de producții provenite din 105 de țări și regiuni, potrivit Xinhua, și 15 au fost acceptate pentru competiția principală, între care lungmetrajul ”Aferim!”, al regizorului Radu Jude. Acestea au o șansă de a câștiga un premiu Tiantan, care recompensează zece categorii, inclusiv cel mai bun film de lungmetraj, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cea mai bună muzică.

Printre cele 15 filme selecționate, mai figurează două producții din Spania — ”Un dia perfecto — A Perfect Day” și ”Tiempo Sin Aire” — , ”Grand Unified Theory” din Canada, ”I am a teacher” din Rusia, ”Klezmer” din Polonia și ”Land of Mine”. Lista mai conține pelicule din Germania, Marea Britanie, Georgia, Argentina și China.

România va avea un reprezentant și în juriu: regizorul Corneliu Porumboiu. El va decide câștigătorii Premiului Tiantan împreună cu cineastul Teddy Chan din Hong Kong, regizorii Florian Henckel von Donnersmarck (Germania), Yojiro Takita (Japonia) și Danis Tanovic (Bosnia) și actrița chineză Xu Qing. Juriul va fi prezidat de Brett Ratner, producătorul executiv al peliculei ”The Revenant”, marele câștigător al Oscarurilor din 2016, cu Leonardo Di Caprio în rolul principal.

Festivalul se va desfășura până la 23 aprilie.