Atentate la Bruxelles: Premierul belgian susține afirmația că mulți musulmani din Belgia au salutat atacurile

 

Premierul belgian Charles Michel a susținut, luni, afirmația ministrului său de interne Jan Jambon potrivit căreia un număr semnificativ de musulmani din Belgia au salutat atentatele comise la Bruxelles pe 22 martie și soldate cu 32 de morți, transmite Reuters.Membru al formațiunii naționaliste Noua Alianță Flamandă (N-VA), Jambon a declarat sâmbătă, pentru cotidianul belgian De Standaard, că o parte semnificativă a comunității musulmane din Belgia s-a bucurat după atacurile teroriste produse în urmă cu o lună la Bruxelles.El a fost criticat însă atât de colegi din guvern, cât și de reprezentanți ai opoziției, care i-au cerut să prezinte probe în sprijinul afirmațiilor sale sau, în caz contrar, să prezinte scuze publice.

Duminică, șeful executivului belgian a spus însă că membrii Consiliului de Securitate Națională au primit informații privind exprimarea susținerii pentru atacuri, din partea unor membri ai comunității musulmane din Belgia.

”Pot confirma că au existat cazuri de aprobare față de atacuri”, a menționat Michel într-o declarație. ”Nu trebuie nici să generalizăm, nici să închidem ochii la aceasta”, a adăugat el, precizând că ministrul Jan Jambon nu a făcut generalizări.

”O parte semnificativă a comunității musulmane a dansat după atacuri. Aceasta este adevărata problemă. Pe teroriștii prinși de noi îi dăm afară din societate. Dar ei sunt doar ceea ce se vede la suprafață. Dedesubt se află un cancer mult mai dificil de tratat. Putem rezolva problema, dar nu peste noapte”, declarase Jambon pentru De Standaard.

Guvernul belgian a devenit ținta criticilor pentru măsurile de securitate adoptate înaintea atacurilor teroriste din 22 martie. Miniștrii justiției și afacerilor interne, Koen Geens și Jan Jambon, și-au exprimat intenția de a demisiona la finalul lunii trecute, dar premierul Charles Michel le-a cerut amândurora să-și continue mandatul.

În schimb, regele Philippe a acceptat demisia ministrului belgian al transporturilor și mobilității, Jacqueline Galant, care a renunțat vineri la funcție în urma acuzațiilor opoziției că ar fi ignorat rapoarte ale Comisiei Europene care semnalau deficiențe grave în privința securității pe aeroporturile din Belgia, cu mult timp înaintea atentatelor din 22 martie.