România se află pe ultimele locuri în Europa la utilizarea medicamentelor pe bază de morfină în ameliorarea durerilor de cancer, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, se arată într-un comunicat de presă.
Ameliorarea durerilor în cazul bolnavilor care suferă de cancer este un aspect important, dar adesea neglijat în sistemul medical. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății date publicității în 2015, în fiecare zi peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza durerilor provocate de cancer, dar numai o parte dintre ei primesc tratament pentru ameliorarea lor.
„Mai exact, în cifre, folosirea analgezicelor opioide în țările est-europene, inclusiv în România, este de 4,8 mg/ cap de locuitor, în timp ce în restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globală este de 6,27 mg/ cap de locuitor”, a explicat prof. Ayşen Yücel, medic specialist înalgeziologie – disciplină medicală care se ocupă de studiul durerii și al posibilităților de prevenire și combatere a acesteia.
De asemenea, specialistul atrage atenția că deși există metode relativ simple și ieftine pentru combaterea durerilor provocate de cancer, cu toate acestea, un număr destul de mic de pacienți primește tratamentul corespunzător pentru alinarea suferințelor provocate de această maladie.
Printre posibilele cauze ale utilizării în doze mici ale morfinei se numără lipsa medicamentelor necesare, subdozarea sau neprescrierea dozelor de către profesioniști, se arată în același comunicat de presă.
„Lipsa medicamentelor necesare, neprescrierea sau subdozarea lor de către profesioniști, lipsa de instruire în rândul medicilor și asistenților, precum și o slabă informare a publicului cu privire la faptul că durerea poate fi ținută sub control sunt doar câteva dintre obstacolele care stau în calea combaterii eficiente a suferințelor bolnavilor de cancer din întreaga lume,”, a mai precizat prof. Ayşen Yücel.