Minerii de la Turceni şi Rovinari au ajuns în Bucureşti şi protestează în faţa Guvernului

 

Peste 300 de mineri, care au pornit într-un marş de protest de la Târgu Jiu, au ajuns luni dimineaţa, în Bucureşti, aceştia protestează în faţa Guvernului, o delegaţie aşteptând să intre la discuţii cu vicepremierul Costin Borc. Celor 60 de mineri care au plecat într-un marş de protest din Târgu Jiu, li s-au alăturat alte câteva sute la intrarea în Bucureşti, luni dimineaţă. Peste 300 au ajuns în faţa Guvernului, unde s-au oprit pentru a protesta.„Domnii din acest palat frumos nu au vrut să ne asculte şi a trebuit să mergem noi la ei. Nu au binevoit să ne bage în seamă”, a spus unul dintre mineri pentru MEDIAFAX.

Minerii care au străbătut cei 320 de kilometri spun că vor să le fie acordate creanţele. „Este munca prestată de mine şi de energeticieni către unităţide stat iar Guvernu nu s-a implicat pentru a ne recupera aceşti bani, dacă în luna, ianuarie, februarie nu funcţionam, România era în beznă”, a spus unul dintre protestatari.

Mineri sunt nemulţumiţi şi de preţul de vânzare a megawatului. „Noi producem megawatul cu 170 de lei, la dumneavoastră ajunge cu 600 de lei. Noi încasăm doar o treime”, mai spun aceştia.

O delegaţie a minerilor va intra la discuţii, luni, în jurul prânzului cu vicepremierul Costin Borc.

Peste 60 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie au plecat în marş din faţa Sucursalei Electrocentrale Rovinari, îndreptându-se către Bucureşti, minerii protestând astfel faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi solicitând salvarea acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au decis să organizeze „un marş al disperării”, în cadrul căruia minerii şi energeticienii să parcurgă pe jos distanţa de la locul de muncă până în Bucureşti, pentru depunerea unui memorandum, susţinut şi de semnăturile celorlalţi angajaţi.

Salariaţii solicită păstrarea locurilor de muncă din Oltenia, care depind de energia produsă pe bază de cărbune şi vor prezenta propuneri pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia.

Sindicaliştii au anunţat că vor organiza la final şi un miting în faţa Guvernului, în semn de nemulţumire faţă de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anunţat că 2.000 de oameni ar trebui să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 iulie.