Ministrul de Externe Andrei Galbur a avut întrevederi cu oficiali din Letonia, Georgia și Israel

 

Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-a întîlnit cu ministrul de Externe al Letoniei Edgars Rinkēvičs şi cu ministrul Apărării al Georgiei Tinatin Khidasheli, în marja lucrărilor celei de-a 11-a ediţii a Forumului pentru Securitate GLOBSEC care se desfăşoară în aceste zile la Bratislava, Slovacia, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul întîlnirii cu ministrul de Externe al Letoniei, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea unor chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Interlocutorii au confirmat interesul reciproc de a continua dialogul politic conform agendei convenite și de a convoca în viitorul apropiat o nouă ședință a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică. Ministrul Edgars Rinkēvičs a reiterat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare eforturile Guvernului moldovean vizînd implementarea reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu UE.

În cursul discuţiilor cu ministrul Apărării al Georgiei Tinatin Khidasheli, a fost exprimat interesul reciproc în promovarea dialogului moldo-georgian pe linia ministerelor Apărării, inclusiv prin efectuarea unor consultări şi schimburi de vizite.

Discuţiile purtate cu directorul politic al MAE israelian Alon Ushpiz s-au axat pe subiecte ce ţin de aprofundarea dialogului bilateral în domenii precum cel politic şi comercial-economic, interlocutorul reconfirmînd disponibilitatea Israelului de a susţine reformele sectoriale desfăşurate în ţara noastră. Concomitent, părţile au constatat intensificarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale între cele două state, oficialii convenind asupra necesităţii avansării dialogului politic, inclusiv prin schimbul de vizite la nivel înalt, precum şi aprofundarea cadrului juridic bilateral. Interlocutorii au sprijinit iniţiativa de a convoca Comisia mixtă pentru cooperare comercial-economică pe parcursul anului curent.