Tăriceanu: PNL nu are busolă și lideri; nu găsește ceva mai bun pentru Primărie decât un neolegionar

 

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, susține, duminică, într-o scrisoare deschisă adresată liberalilor, că „noul PNL” a ajuns un partid „fără busolă liberală și fără lideri” care nu mai are „poziții publice, idei și viziune” și care nu a găsit pentru Primăria Capitalei ceva mai bun decât „un neolegionar”.
„Noul PNL se manifestă ca un partid naționalist, tradiționalist, conservator, nedemocratic în măsura în care susține un guvern pentru care libertățile cetățenești sunt un lux. Mai recent, noul PNL fie că nu-și mai ascunde nostalgia legionară, fie că are o conducere pur și simplu lipsită de cel mai elementar discernământ etic și politic. Noul PNL a ajuns un partid fără busolă liberală și fără lideri, incapabil să distingă între ceea ce este democratic și ceea ce este intolerabil într-o democrație. Noul PNL nu mai are poziții publice, idei și viziune, nu mai promovează valori, nu mai elaborează programe. Îi lipsesc mai ales liderii autentici. În 2014 și-a importat candidatul la președinția României. Un an mai târziu nu a fost în stare să propună un prim ministru și o echipă guvernamentală. Acum nu găsește ceva mai bun pentru Primăria Capitalei decât un neolegionar”, afirmă Tăriceanu.

El a caracterizat situația PNL drept „o jenantă neputință politică și iresponsabilitate morală a conducerii noului PNL”, precizând, însă, că ea este „departe de a-i caracteriza pe toți membrii partidului”. Tăriceanu mai spune că mulți dintre aceștia, „liberali veritabili”, au rămas în PNL „din inerție personală ori din loialitate instituțională”.

„Nu le cer neapărat să mi se alăture fără întârziere. Nu pretind că dețin monopolul convingerilor liberale și democratice, deși acestea au putut fi verificate și validate de toți cetățenii în cei patru ani în care am condus atât vechiul PNL, cât și singurul guvern liberal din istoria postcomunistă a țării. Îi rog doar pe cei din noul PNL care se consideră în continuare liberali să-și ia un timp de reflecție, oricât de scurt. Să treacă deciziile conducerii noului PNL prin filtrul propriei lor conștiințe de liberali și de democrați. Și să vadă dacă rămâne ceva”, precizează Călin Popescu-Tăriceanu în scrisoarea menționată.