Partidul Mișcarea Populară critică votul dat de parlamentarii PSD, PNL, ALDE, UNPR și UDMR în Senat la proiectul de lege privind reducerea numărului de aleși la 300, subliniind că Legislativul era obligat să modifice legislația pentru a respecta rezultatul referendumului din 2009. 2f3810e8-d8a6-4d0d-981d-4f7c0012aa4f
„La referendumul din 2009, 88,84% dintre cetățeni (7.765.573 de cetățeni români) au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, prezența fiind de 50,95%. Referendumul a fost validat de CCR și ar fi urmat să fie pus în practică. Potrivit legilor, Parlamentul era obligat să schimbe toată legislația aferentă pentru a respecta voința populară, lucru ce nu s-a întâmplat. Azi, în Senat, PSD, PNL, ALDE, UNPR și UDMR au arătat că nu sunt de acord cu cetățenii români. Îi consideră „proști”. Îi disprețuiesc și îi umilesc”, se arată într-un comunicat al PMP transmis marți AGERPRES.
Sursa citată adaugă că, astfel, „ei au votat pentru păstrarea structurii actuale, cu 500 de parlamentari ineficienți”.
„Rezultatul votului a fost 83 voturi împotrivă și 2 voturi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. USL trăiește!”, susțin reprezentanții PMP în comunicatul citat.
Ei susțin că „mulți politicieni, printre ei fostul șef USL Crin Antonescu, au declarat că la referendum ‘poporul n-a știut ce votează'”. „Cu alte cuvinte, poporul nu știe ce interese are, doar politicienii știu, confundându-le cu propriile interese. Curtea Constituțională a stabilit, la 27 iunie 2012, că acea consultare populară din 2009 este obligatorie. (…) Anul acesta, partidele politice cer votul alegătorilor în alegerile locale și legislative. Corect și rațional ar fi ca alegătorii să întrebe partidele vinovate de neaplicarea deciziei de la referendumul din 2009 de ce le mai cer votul, dacă nu țin cont de el? Dacă poporul este ‘prost’, de ce ar trebui să voteze partidele care țin cont de votul popular doar când și cum le convine?”, se mai arată în comunicatul de presă.
Senatul, în ședința plenului de marți, a respins propunerea legislativă care prevedea modificarea normei de reprezentare în cele două Camere ale Parlamentului, astfel încât numărul total de parlametari să fie de 300, în acord cu rezultatele referendumului din 2009. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, inițiată de opt parlamentari, preponderent independenți, a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.