R.Moldova:Aproximativ 680 de mii de persoane au beneficiat de majorarea pensiilor cu 10,1 la sută, de la 1 aprilie

Aproximativ 680 de mii de persoane au beneficiat de majorarea pensiilor cu 10,1 la sută, începînd cu 1 aprilie curent, a anunțat astăzi Ministerul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei, informează MOLDPRES.

Pensiile au fost majorate cu 10,1%, reieșind din creșterea de 10,5 la sută a salariului brut mediu și inflaţia de 9,7 la sută, înregistrate pe parcursul anului trecut.

Potrivit viceministrului Muncii, Protecției Sociale şi Familiei, Laura Grecu, mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă a fost majorată cu 120 de lei pentru aproximativ 520 de mii de beneficiari, pensiile de invaliditate au crescut cu aproape 95 de lei pentru 135 de mii de persoane, iar pensiile de urmaș au fost mărite cu 61 de lei pentru mai bine de 15 mii de beneficiari.

Aceeași sursă a precizat că în 2014 a fost instituit un suport financiar de stat, în sumă de 180 de lei lunar, pentru beneficiarii care primesc pensii sau alocaţii sociale în mărime de pînă la 1500 de lei, sumă echivalentă cu minimul de existenţă. „După indexarea din acest an, mai mulți pensionari au fost excluși din lista beneficiarilor de ajutor din partea statului, după ce prestația socială pe care o primesc a atins suma de 1500 de lei, cota persoanelor date fiind de 0,05% în numărul total de pensionari beneficiari”, a afirmat Laura Grecu.

„Ministerul examinează problema dată şi în scurt timp va veni cu o poziţie consolidată la acest subiect, pentru a asigura o protecţie socială eficientă tuturor beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale”, a adăugat Laura Grecu.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2015, mărimea medie a pensiei acordate pentru limita de vîrstă a fost de aproximativ 1120 de lei, pensia pentru dizabilitate a constituit în jur de 900 de lei şi cea de urmaş – peste 550 de lei.

Indexarea pensiilor este efectuată anual în luna aprilie.