Radu Boroianu (ICR): Între români și portughezi – o punte evidentă, în toate spațiile

 

Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a salutat marți colaborarea de excepție dintre intelectualii români și cei portughezi, apreciind că între cele două națiuni latine există „o punte și în timp și în spațiu, care nu poate decât să bucure într-o Europă care în rest e destul de convulsivă”. „Sunt încântat să constat că această latinitate se înțelege atât de bine. (…) Între portughezi și români s-a creat o punte evidentă, în toate spațiile. (…) Și asta arată că toate aceste lucruri nu s-ar fi putut întâmpla și nu se întâmplă decât pentru că și autoritățile și artiștii, toată lumea, toți intelectualii români au o foarte bună relație cu intelectualii portughezi. (…) Repet, această punte și în timp și în spațiu între două latinități asemănătoare nu poate decât să ne bucure într-o Europă care în rest e destul de convulsivă”, a afirmat Boroianu, la vernisajul expoziției de pictură „Șapte zile la Redondo”, deschisă marți în foaierul Sălii Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale”. În cadrul expoziției sunt prezentate peste 50 de lucrări de pictură și fotografie, ca încununare a rezidenței artistice omonime organizate în Portugalia.

„E o expoziție frumoasă, pe măsura numelor care semnează”, a apreciat președintele ICR.

El a anunțat că o expoziție reprezentând o colecție foarte importantă pentru începuturile modernismului românesc va fi expusă, în premieră, în fostul Palat de iarnă al regilor portughezi din Lisabona.

Expoziția de la TNB poartă semnătura a șapte pictori români: Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofeanu, Sorin Iosub, Elisabeth Ochsenfeld, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu și a graficianului Mihail Alexandrescu. Alături de aceștia, Veronica Kirchner, jurnalista care a însoțit grupul de artiști pe parcursul rezidenței, semnează conținutul editorial al catalogului expoziției.

Lucrările expuse reprezintă doar o parte din experiența celor șapte artiști participanți în cadrul rezidenței artistice „Șapte zile la Redondo”, acțiune organizată în august 2015 în orașul Redondo din Portugalia.

Organizată în cadrul proiectului „Contemporanii”, alături de ICR și Ambasada Portugaliei la București, expoziția poate fi vizitată până pe 19 mai.