SCORPIA ȘI VAMEȘUL

Nici pe departe nu s-au terminat mișcările telurice provocate de desemnarea simpatizantului (cel puțin) a mișcărilor de extremă dreapta, Marian Munteanu, în fruntea liberalilor ai Marelui PNL. O astfel de mutare riscantă și plină de efecte întârziate, scoate la iveală toate slăbiciunile unui partid, mai mult butaforie decât carne vie, reușind ceea ce nu și-a propus nimeni, o radiografie profundă a liberalismului actual, aducând în prim planul comentariilor pe Mircea Ionescu Quintus, președintele de onoare al PNL, dar și pe Călin Popescu Tăriceanu fost președinte PNL, pe când liberalii nu erau altoiți cu ”portocalii din PDL”, respirând același aer istoric pe care l-au respirat Brătienii.

Într-o astfel de confruntare s-a aflat actualul lider al ALDE și președintele de onoare al PNL. Călin Popescu Tăriceanu nu a ezitat să-i arunce mănușa direct în fața Seniorului, cum doar o provocare mai poate să motiveze această provocare la acțiune:

“Cred că singura posibilitate pentru a contracara această imbecilitate a PNL, a conducerii PNL de astăzi, de a desemna un astfel de candidat, este ca preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, să opună veto-ul său, moral şi politic, acestei decizii. Cealaltă variantă este să-şi dea demisia de onoare din calitatea de preşedinte al PNL, dacă rămâne fidel idealurilor sale liberale din tinereţe şi care l-au purtat până în ziua de astăzi”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu”.

Fără a sta prea mult pe gânduri liderul onorific al PNL a atacat ca în tinerețe, atunci când nu ezita să răspundă nu numai în catrene, ci și prin replici acide, corozive, inteligente, greu de evitat, greu de ignorat.

De această dată răspunsul său trebuia să țină cont și de prima reacție pe care a avut-o la adresa lui Marian Munteanu, în momentul în care acesta a fost numit candidatul PNL la funcția de Primar General al Capitalei, fără ca toți liderii partidului să fie informați, cel puțin, de decizia luată din alergare de Alinei Gorghiu, Vasile Blaga și Teodor Atanasiu.

Bătrânul epigramist a căzut astfel în propriul său catren, descoperind publicului cititor, dar și cunoscător de culise ale acestui Mare PNL, că de fapt este într-o mare culpă, iar propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu a nimerit ținta. Nici Alina Gorghiu, nici Vasile Blaga sau Cătălin Predoiu, Sorin Frunzăverde sau un alt ”liberal” decolorat în galben din portocaliu, nu poate să se numească ”un liberal adevărat”, condiție care, în viziunea lui Călin Popescu Tăricean, ar impune o demisie de onoare.

Mircea Ionescu Quintus cade așadar în această capcană printr-un atac neinspirat la cât de liberali mai sunt cei care au rămas astăzi în afara Marelui PNL decât în interiorul acestui partid care pur și simplu a ars spiritul brătienilor, izolându-l aproape total pe singurul liberal care încearcă să fie treaz și coerent în zona de protocol al partidului, încadrat de Alina Gorghiu și Vasile Blaga, nu pentru a fi susținut, ci pur și simplu pentru a nu o lua ”pe căi greșite”. Paradoxal, într-o asemenea ipostază mult mai liberali decât cei rămași în Marele PNL sunt membri ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu.

„Am citit şi eu în ziare că distinsul meu fost coleg şi fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, nu îi rostesc numele, mi-a cerut demisia de onoare. Când un om de onoare mi-ar cere o asemenea demisie, m-aş gândi să reflectez. Până atunci, însă, îmi văd de îndatoririle mele pe care mi le îndeplinesc de peste 70 de ani în Partidul Naţional Liberal, pe care nu l-am părăsit nici când am fost ameninţat cu moartea sau închis. Când un liberal adevărat mi-ar cere demisia, aş sta să mă gândesc. Până atunci să ne vedem de treabă şi fiecare să se aşeze acolo unde crede că îi este rostul şi interesul”, a declarat Mircea Ionescu Quintus, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a PNL”.

Iată că, un liberal adevărat i-a cerut demisia, chiar dacă acesta se numește Călin Popescu Tăriceanu, iar Seniorul liberal ar trebui să-și dea cu apă rece pe față și să se smulgă din strânsoarea colegială a Aline Gorghiu și a lui Vasile Blaga.

Vai de capul nostru, cei care suntem puși în situația de a consuma și astfel de scene penibile, pe care asociațiile de protecția bătrânilor, cel puțin, ar trebui să le reclame. Mircea Ionescu Quintus este de fapt sechestrat în Marele PNL, oferindu-i doar dreptul de a vorbi în prezența celor doi satrapi, a scorpiei și a vameșului.

ADI CRISTI