Sondaj: 48,8% dintre români susțin că eventuala unire cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri simultane

Aproape jumătate dintre români consideră că o eventuală unire a țării noastre cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research și transmis marți AGERPRES.

Potrivit sondajului citat, 48,8% dintre români consideră că unirea României cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, ca materializare a voinței populare. Pe de altă parte, 24,7% apreciază că o eventuală unire dintre România și Republica Moldova ar trebui să se realizeze prin decizii votate de Parlamentele ambelor țări, pentru a asigura eficiența procesului, iar 26,5% au ales varianta „nu știu” sau „nu răspund”.De asemenea, 39,7% dintre cei chestionați consideră că unirea ar aduce mai multe avantaje României, în timp ce 28,5% afirmă contrariul, iar 31,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul INSCOP mai arată că 40,8% dintre români consideră că integrarea țării vecine în Uniunea Europeană depinde cel mai mult de voința cetățenilor și politicienilor din Republica Moldova. Pe aceeași chestiune, 35% dintre respondenți declară că integrarea Republicii Moldova depinde de România și alte state europene, iar 24,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.Sursa citată mai menționează că 50,3% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 31,2% sunt de părerea contrarie, iar 18,4% reprezintă non-răspunsuri. Totodată, 33,7% din populație consideră că atât România, cât și celelalte state membre ale Uniunii Europene au avut de câștigat de pe urma aderării țării noastre la spațiul comunitar. În plus, 29,9% dintre respondenți apreciază că de aderarea la UE au beneficiat celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar 13% din respondenți au răspuns că România a avut cel mai mult de câștigat de pe urma aderării la UE, în timp ce 9,9% consideră că nimeni nu a avut de câștigat. Procentul non-răspunsurilor pe această această chestiune este 13,5%.

Barometrul ‘INSCOP — Adevărul despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 21—28 martie. Volumul eșantionului a fost de 1.063 persoane și este reprezentativ pentru populația majoră a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.