Guvernul indian afirmă că 330 de milioane de locuitori sunt afectați de secetă

 

Guvernul indian a informat că aproximativ 330 de milioane de persoane, mai mult de un sfert din întreaga populație, suferă din cauza secetei care afectează zece din cele 29 de state ale acestei țări asiatice și care se manifestă după doi ani în care ploile din sezonul musonic au fost reduse, transmit miercuri EFE și AFP. Potrivit declarației oficiale a unui avocat al executivului de la New Delhi, P.S. Narashima, lipsa apei este critică în 256 dintre cele 675 de districte din India, care reprezintă peste o treime din totalul teritoriului. Situația cea mai dificilă se înregistrează în statul cu cea mai mare densitate de populație, Uttar Pradesh, din partea de nord, în care 99 de milioane de locuitori sunt afectați, din cei 200 de milioane câți trăiesc în acea zonă.

Narasimha a prezentat aceste informații marți, în cadrul unei anchete deschise ca urmare a acțiunii unei organizații neguvernamentale care a cerut Curții Supreme să impună o creștere a eforturilor guvernului în favoarea regiunilor care au cel mai mult de suferit din cauza penuriei de apă.

Avocatul a atras atenția că datele prezentate ar putea fi actualizate în creștere întrucât și în alte state, precum Bihar și Haryana, lipsa apei se simte acut. El a dat asigurări că guvernul ia măsurile necesare în asemenea cazuri și a alocat fonduri pentru compensarea pierderilor provocate de secetă.

Pe de altă parte, serviciile de meteorologie au avertizat miercuri în legătură cu sosirea unui val de căldură în mai multe state indiene, în care temperaturile ar putea atinge 45 de grade Celsius în următoarele zile.

Școlile au fost închise în Orissa până săptămâna viitoare, iar mai la nord, în orașul Howrah, sute de cetățeni au blocat un drum important pentru a atrage atenția asupra aprovizionării necorespunzătoare cu apă.

Nemulțumire a creat și faptul că, în pregătirea vizitei unor reprezentați ai autorităților în regiunile afectate de secetă, sute de litri de apă au fost folosiți pentru a umezi drumul și a preveni ridicarea prafului în timpul trecerii mașinilor oficiale.