O afecţiune nu foarte rară, dar extrem de puţin cunoscută atât de specialiştii care se ocupă de piciorul diabetic, cât şi de persoanele cu diabet. Aşa defineşte şef lucr. dr. Eduard Catrina, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Clinic Dr. Ioan Cantacuzino Bucureşti, piciorul Charcot, o afecţiune ce are de asemenea o etiologie şi un model de dezvoltare puţin cunoscute, un mod de apariţie ciudat şi un tablou clinic care o face greu de diferenţiat de alte afecţiuni ce se dezvoltă la nivelul piciorului.
Piciorul Charcot este o afecţiune care apare în special la pacienţii cu neuropatie diabetică, ce au afectată sensibilitatea picioarelor, dar şi la persoanele care au diabet zaharat de foarte mult timp şi care, consecutiv acestei evoluţii lungi a bolii diabetice, dezvoltă neuropatia diabetică.
Potrivit medicului Eduard Catrina, există şi un model al pacientului care are riscul de a dezvolta această afecţiune. Este vorba despre un pacient care are diabet zaharat de mult timp, supraponderal sau chiar obez, iar daca se adaugă şi o insuficienţă renală cronică, atunci riscul este cu atât mai mare.
În acest caz factorul declanşator pentru piciorul Charcot este un traumatism, ce poate să fie sau nu sesizat de pacient. După acest traumatism apare un proces inflamatoriu al piciorului.
„Piciorul devine roşu şi atunci pacientul ar trebui să se prezinte la medic. Din păcate, pentru că nu se cunoaşte riscul acestei afecţiuni, pacientul consideră că este ceva trecător şi prelungeşte foarte mult prezentarea la medic, timp in care continuă să meargă. Aceasta este problema principală a acestei afecţiuni, faptul că nesimţind durere, continuă să îşi facă activitatea de zi cu zi, iar inflamaţia se exacerbează. Când ajunge la medic este deja târziu”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro şef lucr. dr. Eduard Catrina.
Din cauza inflamaţiei, calciul din os se retrage, iar matriţa osoasă se înmoaie. În momentul în care pacientul continuă să meargă, greutatea corpului distruge matriţa osoasă, deformând piciorul. Pe aceste deformări generate de piciorul Charcot apar ulceraţii care se infectează şi pot duce la amputaţii majore.
Nu există un test care să identifice clar această afecţiune, dar dacă ea este depistată precoce, prima măsură de tratament pentru piciorul Charcot luată de medici este recomadarea ca pacientul să nu mai meargă. În plus, se prescrie şi o serie de medicamente care să oprească inflamaţia.
Fără intervenţia medicului apar deformări ale piciorului, care duc la ulceraţii. Coroborate cu un picior diabetic, care prezintă un risc mai mare de infecţii severe, duc la amputaţii. Acestea pot fi însă împiedicate prin prezentarea pacientului atât la diabetolog, cât și la podiatru, specialistul în îngrijirea picioarelor care trebuie să fie parte din echipa multidisciplinară care îngrijește persoana cu diabet zaharat.