Shakespeare Lives la British Council

Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea marelui scriitor britanic William Shakespeare, British Council, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii, invită publicul din Iași la vizionarea filmului “Hamlet” în interpretarea actriței Maxine Peake. Proiecția va avea loc în data de 23 aprilie, în sala „Eduard Caudella” a Casei „Alecu Balș”, începând cu ora 19:00.

Producția filmului “Hamlet” în interpretarea actriței Maxine Peake a fost realizată în anul 2015, cu sprijinul British Council și a atras laudele criticilor britanici. Publicația The Times din Marea Britanie a spus despre acest film că este „Un triumf al reinventării. Intim și intens. Incredibil de bun.”
Evenimentul este realizat în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu” și face parte din programul global Shakespeare Lives, dezvoltat de British Council în parteneriat cu campania GREAT Britain, Education UK, Foreign and Commonwealth Office, UK Trade and Investment și VisitBritain.
În cadrul acestui program, în data de 23 aprilie se va lansa, la nivel global, Festivalul Online Shakespeare Lives care se va desfășura pe parcursul a șase luni și va cuprinde producții puse la dispoziție de Royal Opera House, Shakespeare’s Globe, British Film Institute, Shakespeare Birthplace Trust, Hay Festival și Royal Shakespeare Company. Toată aceste producții vor fi transmise online, în mod gratuit, de către partenerul proiectului, BBC, la adresa: bbc.co.uk/shakespearelives.

Momente cheie ale întregului program Shakespeare Lives vor fi disponibile pe platforma digitală BBC iPlayer, astfel încât publicul din toată lumea se va putea bucura de cele mai interesante interpretări ale operei lui Shakespeare. Este pentru prima dată când publicul larg va avea acces la producții ale organizațiilor implicate în Festivalul Online Shakespeare Lives, prin intermediul platformei BBC iPlayer.

Printre programele prezentate se remarcă:
• „Shakespeare pe scenă, pe ecran și oriunde în altă parte”, în interpretarea lui Ian McKellen – o producție a Institutului de Film Britanic în care Ian McKellen împărtășește ideile sale unice cu privire la adaptarea operei lui Shakespeare pentru teatru , televiziune, radio și cinema;
• „Richard II” cu actorul David Tennant, în cea mai recentă producție a Royal Shakespeare Company;
• O odă contemporană închinată Marelui Bard, scrisă de poeta Carol Ann Duffy, pe muzica lui Sally Beamish, interpretată la Holy Trinity Church, unde se găsește mormântul lui Shakespeare;
• O celebrare a distribuției și echipei piesei de teatru „Hamlet”, produsă de Shakespeare’s Globe, cu ocazia întoarcerii la Bankside după un turneu mondial de doi ani;
• „Baletul, Opera și Marele Bard” – o explorare a influenței și interpretării scrierilor lui Shakespeare prin balet și operă, pusă în scenă de Royal Opera House.

Graham Sheffield, Directorul departamentului de artă al British Council menționează – „Opera lui Shakespeare este iubită și interpretată peste tot în lume. Shakespeare rămâne, chiar și la 400 de ani după moartea sa, cea mai semnificativă reprezentare a culturii Marii Britanii, o realizare remarcabilă în sine! În contextul actual, opera sa permite explorarea unor teme complexe și contribuie la întărirea relațiilor între Marea Britanie și toate celelalte țări.”

La rândul său, Tony Hall, Directorul General al BBC, declară: “În weekend-ul care va urma vom experimenta transmisiuni în direct, în formate digitale, așa cum nu am mai făcut până acum.  Pe lângă programul fabulos produs pentru radio și televiziune, vom găzdui un festival digital dezvoltat împreună cu partenerii din programul Shakespeare Lives, pentru a facilita accesul a milioane de oameni din întreaga lume la creațiile inspirate de opera și viața lui Shakespeare. Și, pentru prima dată, cele mai bune producții și evenimente ale celor mai importante instituții culturale din Marea Britanie, vor fi prezentate pe platforma BBC iPlayer. Acesta este încă un pas înainte făcut de BBC pentru a-și arăta deschiderea față de publicul său din întreaga lume – o deschidere în care credem cu toții.”