Gabriela Firea despre sentința de vineri în dosarul „Referendumul”: Ne-am dori foarte mult un verdict de achitare

 

Social-democrații îl susțin pe președintele PSD, Liviu Dragnea, și ar dori un verdict de achitare în dosarul „Referendumul”, a afirmat joi seara Gabriela Firea, candidat al partidului la Primăria Capitalei.

„Nu este o zi ușoară (n.r. vineri). Bineînțeles că ne-am dori foarte mult un verdict de achitare. Colegii îl susțin pe domnul Dragnea, am primit semnale din toată țara în acest sens. După ce se va anunța decizia definitivă, vom avea cu siguranță o reacție. Până atunci, orice aș spune este inutil”, a afirmat Gabriel Firea, la Antena 3.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție pronunță vineri sentința definitivă în dosarul „Referendumul”, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare.

Ultimul termen al procesului a avut loc pe 8 aprilie, însă completul de judecată condus de Livia Stanciu a decis să amâne pronunțarea sentinței cu două săptămâni, pentru a da posibilitate avocaților să depună la dosar concluzii scrise.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul „Referendumul” la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnați, inclusiv de Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA.