MENUHIN100:Patru mesaje inedite despre Yehudi Menuhin adresate Festivalului George Enescu

Festivalul George Enescu marchează vineri 100 de ani de la nașterea violonistului Yehudi Menuhin prin patru scrisori inedite adresate participanților la Concursul George Enescu din această toamnă de către personalități care l-au cunoscut pe faimosul discipol al marelui compozitor român, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

 

Yehudi Menuhin a contribuit decisiv la promovarea personalității lui George Enescu în lume, precum și la dezvoltarea Festivalului Enescu, al cărui președinte de onoare a fost în 1998.

Eleanor Hope, fostă secretară a Lordului Yehudi Menuhin, în prezent producătoare și agent celebru, spune în scrisoarea transmisă organizatorilor Festivalului și Concursului internațional George Enescu: „Am crescut în Africa, ascultând discuri cu Rapsodiile Române. Nu mi-am imaginat vreodată că într-o zi voi ajunge în Europa, de care mă îndrăgostisem ascultând muzica lui Enescu și că voi deveni parte din viața celebrului său discipol, Yehudi Menuhin”.

„În anul 1975, lucram deja de mai bine de șase ani pentru Lordul Yehudi Menuhin, când l-am însoțit la festivalul Menuhin de la Gstaad. Acolo, în cabana în care locuia, aveam să descopăr o mare surpriză: un bust din bronz al unui bărbat chipeș. Mi-a atras atenția imediat. Nu știam al cui este. ‘George Enescu’, profesorul meu, a spus Lordul Yehudi Menuhin, ca o introducere. ‘Violonist, pianist, compozitor, dirijor — un geniu, cel mai mare muzician al timpului nostru și omul care a avut cea mai mare influență asupra vieții mele'”, rememorează Eleanor Hope.

Lawrence Foster, dirijor, director artistic al Festivalului Enescu în 1998, le transmite tinerilor muzicieni participanți la Concursul Enescu 2016 să-și păstreze curiozitatea. „Aceasta este trăsătura esențială care i-a unit pe Enescu și pe Menuhin. Fără curiozitate, nu poate exista progres personal. Iar aceasta înseamnă să cunoști istoria, poezia și literatura relevante. Nu există Beethoven fără Schiller, Schubert fără Goethe, Schuman fără Heine, Ceaikovski fără Pușkin și tot așa. Învățați! Lărgiți-vă orizonturile!”, a transmis Foster.

Violonistul Vlad Stănculeasa, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Goteborg (Suedia), laureat al Concursului Enescu 2007, povestește: „Faptul că am avut privilegiul să studiez la Academia Menuhin din Suedia și că astăzi pot cânta pe una dintre viorile lui George Enescu face ca gândurile mele față de Enescu și de Menuhin să fie unele foarte speciale. Ce am învățat cel mai mult de la cei doi este că în muzică se găsește energia în stare pură, acea energie care ne dă puterea să ne urmăm cele mai profunde dorințe și visuri și să trăim în acord cu minunatele forțe ale vieții care acționează asupra noastră”.

„Îmi voi aminti întotdeauna cursurile cu Yehudi Menuhin, prezența să politicoasă, amabilă, atentă, exigentă și entuziasmul său pentru realizarea amănunțită a intențiilor muzicale”, își amintește violonistul Bogdan Zvorișteanu, care a studiat cu violonistul Yehudi Menuhin în ultimii ani de viață ai acestuia. „Deși nu l-am auzit niciodată vorbind de Enescu, spiritul acestuia îl resimțeam palpabil în felul lui Menuhin de a interpreta și de a respira muzica. Acele repetiții de 5-6 ore fără pauză în care toți studenții oboseau a cânta în picioare, iar domnia sa, la onorabila sa vârstă, era permanent proaspăt, total absorbit în lumea sunetelor, în căutarea absolutului din fraze, părând încărcat cu energii pe care noi nu reușeam a le înțelege…”.

Ediția 2016 a Concursului Enescu are loc în perioada 3 — 25 septembrie, la București și se desfășoară sub un nou concept, care aduce pe scena Ateneului Român din București, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, atât la cele trei secțiuni instrumentale ale concursului, cât și la compoziție, în peste 19 concerte și recitaluri.

Biletele și abonamentele pentru Concursul Enescu s-au pus în vânzare în rețeaua Eventim.