Merkel: Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei nu este respectat

La rândul său, Obama a subliniat că este important ca toate statele membre ale NATO să atingă țintele convenite la Summitul din Țara Galilor, desfășurat în septembrie 2014.

NATO cere de mai mulți ani membrilor săi să investească cel puțin 2% din PIB-ul lor în apărare și o cincime din această sumă în achiziționarea de echipamente necesare pentru a-și moderniza forțele armate.

La Summitul din septembrie 2014, liderii țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice au adoptat un plan de consolidare a apărării colective și s-au pus de acord asupra modalităților de creare a unei Forțe de reacție rapidă capabilă să fie desfășurată înainte de toate în statele membre de la frontiera cu Federația Rusă.

Vizita de două zile a președintelui american la Hanovra, care este a cincea sa vizită în Germania, reprezintă ultima etapă a unui turneu care a mai cuprins Arabia Saudită și Marea Britanie.

În cursul zilei de luni, Barack Obama și Angela Merkel vor participa, la Hanovra, la un minisummit alături de președintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron și omologul său italian Matteo Renzi. Vor fi abordate, printre altele, criza refugiaților în Europa, campania internațională contra grupării Stat Islamic și situația din Libia, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.