Partidele parlamentare dezaprobă protestele de ieri

Partidele parlamentare dezaprobă protestele organizate ieri de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi le califică drept „campanie preelectorală în alegerile prezidenţiale din acest an”, informează MOLDPRES.

Potrivit deputatului Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sîrbu, este regretabil faptul că protestul paşnic a degenerat în incidente neplăcute, fiind atestate mai multe încălcări. „Cred că cei care au încălcat legislaţia trebuie să răspundă. Înţelegem că cineva îşi face campanie electorală, iar statul are doar de suferit”, a declarat Sîrbu.

Liderul Platformei Social Democratică Pentru Moldova, Violeta Ivanov, a opinat că protestul de ieri reprezintă „un eşec total”, din motiv că organizatorii manifestaţiei nu ar avea susţinerea cetăţenilor. „Ceea ce s-a spus la protest reprezintă un mesaj electoral şi dorinţa de a utiliza nemulţumirea cetăţenilor pentru a obţine careva dividende politice. Ceea ce vedem este o piedică în măsurile deja vădite pe care le implementează conducerea ţării, mă refer la primele semne pozitive pe care le avem în urma activităţii Guvernului Filip”, a specificat Ivanov.

Referindu-se la cerinţele înaintate de protestatari, deputaţii consideră că revendicările contravin Constituţiei.

„Din punct de vedere juridic este imposibil să dăm curs revendicărilor. Ceea ce s-a propus nu este decît uzurparea puterii de stat şi încălcarea legislaţiei. Nu putem să organizăm alegeri anticipate cînd noi asta ne dorim, există legea care ne dictează regulile. Urmează să se decidă care vor fi acţiunile, dacă se va merge sau nu la un dialog”, a menţionat Sîrbu.

„Cred că trebuie să discutăm atît cu protestatarii, cît şi cu ceilalţi cetăţeni. Cunoaştem foarte bine că oamenii nu-şi doresc alegeri anticipate şi haos, ci vor o stabilitate în ţară şi rezultate pozitive din partea guvernării. Ce ţine de membrii Platformei DA, aceştia nu vor dialog, ci să dezorganizeze societatea”, a precizat Ivanov.

Cît despre declaraţiile liderului Platformei DA, Andrei Năstase, precum că „R. Moldova ar fi un stat capturat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc”, cei doi au spus că nu comentează cele spuse, deoarece „acestea sînt doar nişte declaraţiile electorale şi de ordin politic”.

Solicitaţi de agenţie, deputaţii Partidului Liberal nu au răspuns la telefon.

Un protest de amploare a avut loc ieri în capitală împotriva guvernării și a deciziei Comisiei Electorale Centrale de respingere a inițiativei de a organiza un referendum constituţional. Protestatarii au adoptat o rezoluție în care cer guvernării stabilirea de urgență a datei alegerilor anticipate, desfășurate concomitent cu alegerile prezidențiale și referendumul constituțional.