Cancerul de piele, tumora maligna a celulelor care alcatuiesc pielea

 

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică prin numărul mare de cazuri noi ce apar în fiecare an, dar și din cauza impactului pe care aceasta afecțiune îl are asupra societății și individului.

Cancerul de piele este determinat în primul rând de predispoziția genetică. De asemenea, răspunzător de apariția cancerului de pieleeste și comportamentul individului la soare, dacă ține cont sau nu de recomandările specialiștilor atunci când vine vorba despreexpunerea prelungită la soare.

”Pentru cancerul provenit din celulele din epiderm, fără îndoială, radiațiile ultraviolete reprezintă cea mai importantă cauză de apariție acancerului de piele. La persoanale blonde, expunerea la soare neprotejată este o caracteristică pentru melanom, iar expunerea zilnică neintermitentă caracterizează riscul pentru epiteliom sau carcinom.”, a precizat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Olga Simionescu, șef Clinică Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina.

Cancerul de piele se manifestă sub mai multe forme.”Cel mai frecvent este epiteliomul sau carcinomul. Totodată în categoria cancerelor de piele intră și melanomul malign ce provine dintr-o proliferare neoplazică a melanocitelor. De asemenea mai există și alte tipuri de cancere, cum ar fi limfomul cutanatsarcomul cutanatboala Paget mamară și extramamară. Însă toate aceste cancere sunt mult mai rare, iar expertiza acestora necesită o specializare suplimentară.”, susține prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Cancerul de piele se manifestă sub forma unor plăgi tumorale, de mici dimensiuni de culoare roșie. De multe ori aceste plăgi au marginea ridicată spre periferie. În ceea ce privește melanomul, formațiunile tumorale sunt de diferite dimensiuni, de culoare negru sau brun închis.

În stabilirea diagnosticului de cancer de piele un rol important îl are și medicul de medicul. Acesta este prima persoană care suspectează apariția unei leziuni canceroase. Ulterior, medicul de familie îl îndrumă pe pacient către un medic specialist îndermatologie.Dermatologul îl examinează clinic și dermatoscopic. Există un procedeu foarte modern astăzi, non-invaziv, un fel de microscopie de suprafață și decide ce protocol trebuie adoptat, dacă se face o operație radicală sau dacă se utilizează metodele conservatoare. Obligatoriu, diagnosticul definitiv este pus în baza examenului histopatologic și eventual imunohistochimic.”, a subliniat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Tratamentul în cazul cancerului de piele este de natură chirurgicală. Însă dacă pacientul are și alte probleme de sănătate, atunci se folosesc procedee moderne de aplicare locală, agenți chimioterapici plus radiofrecvență. Dacă medicul dermatolog constată că afecțiunea a determinat metastaze, atunci se impune o abordare pluridisciplinară a melanomului împreună cu medicul oncolog, chirurg și radioterapeut.După intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să respecte o serie de reguli.”Dacă intervenția chirurgicală s-a făcut pentru melanom atunci pe perioada cât încă sunt firele în zona operată, pacientul nu trebuie să facă sport, să nu facă efort pentru a permite o vindecare corectă a plăgii.”, a afirmat prof. univ. dr. Olga Simionescu.