ExterneFeaturedFlux

Putin aduce un omagiu eroilor și victimelor dezastrului nuclear de la Cernobîl, la 30 de ani de la catastrofă

 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus un omagiu eroilor și victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl, într-un mesaj transmis cu ocazia comemorării a 30 de ani de la cel mai grav accident din istoria utilizării pașnice a energiei atomice, potrivit site-ului oficial al președinției ruse kremlin.ru. „Cernobîlul a fost o lecție serioasă pentru întreaga omenire, iar consecințele sale se resimt până în prezent în ceea ce privește mediul și sănătatea oamenilor”, a menționat liderul rus în mesajul său. ‘Amploarea tragediei putea fi incomensurabil mai mare dacă nu ar fi fost curajul exemplar și sacrificiul pompierilor, soldaților și medicilor, care și-au îndeplinit cu onoare datoria profesională și civică’, a subliniat președintele rus, în același context. „Mulți dintre ei și-au sacrificat viața pentru salvarea altora”, a adăugat el.

Putin a subliniat că toți cei care au participat la lichidarea catastrofei de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt considerați, pe bună dreptate, „adevărați eroi” în Rusia. „Ne înclinăm în fața memoriei persoanelor decedate. Și, desigur, ne exprimăm recunoștința profundă față de veteranii lichidatori, care nu-și uită camarazii plecați dintre noi, ajutându-le familiile, implicându-se în activități sociale necesare”, a afirmat în încheierea mesajului său președintele rus.

La 26 aprilie 1986, la 01h23, reactorul numărul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de siguranță. Numărul morților nu este cunoscut cu precizie, iar solurile europene continuă să fie contaminate. Combustibilul nuclear a ars timp de zece zile, aruncând în atmosferă elemente radioactive care au contaminat, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa și mai ales Ucraina, Belarus și Rusia, republici sovietice în acea perioadă. La început Moscova a încercat să ascundă accidentul. Prima alertă publică a fost emisă în 28 aprilie de Suedia, care detectase o creștere a radioactivității, iar președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a intervenit public abia în 14 mai.

Related Articles

Back to top button