O bază de date cu documentele ‘Panama Papers’ va fi disponibilă de pe 9 mai
O bază de date electronică ce va conține documente ale companiei panameze de consultanță Mossack Fonseca, a căror dezvăluire a declanșat scandalul ‘Panama Papers’, va fi disponibilă începând din data de 9 mai, astfel că cei interesați de informațiile ce arată cum politicieni, oamenii de afaceri sau celebrități din lumea întreagă și-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societăților offshore vor avea posibilitatea să le consulte direct, transmite agenția EFE. Anunțul a fost făcut miercuri de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), grupul ziariștilor care au analizat respectivele documente. ‘Panama Papers’ este considerată cea mai mare scurgere de informații secrete financiare până în prezent. Ea privește circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfășurată de societatea Mossack Fonseca între anii 1977 și 1995, perioadă în care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.
Printre cei care au desfășurat montaje financiare pentru activități de spălare de bani ori și-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul acestor societăți offshore se numără peste 140 de responsabili de rang înalt din peste 50 de țări, inclusiv 12 foști sau actuali președinți.
Documentele au ajuns inițial la publicația germană Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate de o sursă a cărei identitate este protejată pentru a nu o pune în pericol. Văzând anvergura informațiilor, publicația germană a sesizat ICIJ, care a repartizat munca de analiză a documentelor unui număr de 370 de ziariști din peste 70 de țări, iar la începutul lunii aprilie a început dezvăluirea informațiilor către public.
Dar organizația Wikileaks a acuzat ICIJ că publică selectiv datele din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese anume și i-a cerut să le dezvăluie pe toate integral. Wikileaks susține de exemplu faptul că informațiile despre politicieni sau oameni de afaceri americani ce s-au folosit de paradisurile fiscale sunt puține, în schimb se fac referiri ample la afacerile anturajului președintelui rus Vladimir Putin.
Organizației Wikileaks i s-a reproșat în schimb că preia argumentația regăsită și în protestele Rusiei, acuzații la care ea a răspuns că ‘atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia și de fostele republici sovietice și care este finanțat de USAID (Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională) și de George Soros”. OCCRP este un consorțiu de jurnaliști din mai multe state, partener cu ICIJ și care publică anchete despre corupție, mai ales în țările est-europene, dar și în America Latină.
În anunțul difuzat miercuri despre publicarea bazei de date, ICIJ a menționat că vor putea fi consultate documente ce fac referire la peste 200.000 de companii, carteluri, fundații și fonduri înregistrate în 21 de paradisuri fiscale ‘din Hong Kong și până în Nevada’.