Studiu ştiinţific publicat de profesori români în Nature Materials

Un grup de profesori de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu cercetători din Franţa de la universităţile Orsay şi Rennes, au publicat un studiu în revista Nature Materials, din cadrul Nature Publishing Group, cea mai prestigioasă revistă din domeniul științei materialelor. În articolul „Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse”, conf.dr. Cristian Enăchescu, conf.dr. Laurenţiu Stoleriu şi prof.dr. Alexandru Stancu, prezintă, în premieră, modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranziţie de spin.

Studiul reprezintă o performanţă în cercetarea românească nu doar datorită observațiilor experimentale și a explicației fenomenului, făcute în premieră, ci și datorită posibilelor aplicaţii practice viitoare.

„Cristalele magnetice moleculare se pot afla în două stări de spin diferite, iar fiecare dintre aceste două stări prezintă proprietăţi magnetice, optice, electronice şi structurale diferite. Factorii externi, precum temperatura, presiunea sau lumina, permit schimbarea stării de spin printr-un proces cu histerezis,  ceea ce reprezintă condiția necesară pentru realizarea unei memorii utilizând aceste cristale drept mediu de înregistrare. În esență, capacitatea de a controla comutarea rapidă a moleculelor cu ajutorul luminii și înțelegerea fenomenelor fizice legate de acest proces  pot reprezenta punctul de pornire în transformarea cristalelor magnetice moleculare în memorii optice, a precizat conf.univ.dr. Cristian Enăchescu, unul dintre autorii lucrării.

Revista Nature Materials are un factor de impact de 36.5 și un scor de influență de 17.85 și se află pe primul loc în domeniile Știința Materialelor (Materials Science, Multidisciplinary), Fizică Aplicată (Physics, Applied), Fizica materiei condensate (Physics, Condensed Matter) și Chimie Fizică (Chemistry, Physical).