Disciplină nouă în școlile din Moldova! Elevii vor studia despre proprietatea intelectuală

 
Elevii din școlile autohtone vor putea studia o nouă disciplină – „Introducere în proprietatea intelectuală”. Ministerul Educației și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au semnat un memorandum de colaborare în vederea promovării cunoștințelor în domeniul proprietății intelectuale în cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldova.

”Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală încurajează inovația si cercetarea. Odată cu includerea în programul școlar a lecțiilor tematice în domeniu, elevii vor căpăta de mici deprinderi corecte de viață”, a declarat ministra Educației, Corina Fusu.

Noua discuplină va avea drept scop sensibilizarea tinerilor cu privire la fenomenele de piraterie și contrafacere, dar și informarea acestora cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Octavian Apostol, director al AGEPI a accentuat importanța colaborării ministerului cu agenția pe care o reprezintă în vederea dezvoltării sistemului de proprietate intelectuală în țara noastră. Acesta și-a exprimat încrederea că, prin intermediul orelor de Proprietate intelectuală”, tinerii vor învăța să-și valorifice pe deplin cunoștințele pentru a contribui astfel la dezvoltarea economiei Republicii Moldova.”Cu cât mai timpuriu începem educația, cu atât mai repede putem învăța valorile și deprinderile necesare ca drepturile de proprietate intelectuală să fie respectate”.

În urma semnării memorandumului, Ministerul Educației va colabora cu AGEPI în vederea creării unui grup de lucru care să elaboreze acțiuni privind includerea cursului „Introducere în proprietatea intelectuală” în lista disciplinelor opționale recomandate de Ministerul Educației; elaborarea și editarea materialelor didactice necesare (manuale, ghiduri); organizarea și desfășurarea campaniilor de sensibilizare a elevilor din licee cu privire la impactul negativ al pirateriei și contrafacerii asupra dezvoltării economice și culturale a țării, precum și a sănătății populației.

Totodată, Ministerul Educației și AGEPI își vor consolida eforturile pentru utilizarea eficientă a potențialului intelectual și material în procesul de instruire şi perfecționare a cadrelor didactice şi elevilor în domeniul proprietății intelectuale pentru formarea aptitudinilor și abilităților necesare creării și valorificării în practică a obiectelor de proprietate intelectuală, la viitorii specialiști.

Proiectul unui Curriculum opțional în acest domeniu a fost deja elaborat.