R.Moldova: Ministerul Sănătății a interzis utilizarea cărnii procesate în alimentația copiilor din școlile și grădinițele din țară

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnatun ordin prin care, începînd cu iunie curent, va fi interzisă includerea în meniurile instituțiilor de învățămînt preșcolar și școlar a produselor din carne procesată cu adaos alimentar, informează MOLDPRES.

”Motivul care a stat la baza acestei decizii este faptul că au fost depistate mai multe nereguli privind normele de calitate a produselor din carne. Totodată, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au făcut mai multe recomandări cu privire la excluderea din alimentația zilnică a copiilor a produselor din carne procesată”, a spus ministrul Glavan.

Directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, a menționat că în urma unor investigații, efectuate de către responsabilii instituției, s-a depistat că în perioada anilor 2013-2015, copiii au primit doar circa 40% din necesarul de consum natural recomandat din produsele lactate, ouă, pește fructe proaspete ș.a.

„În grădinițele și școlile din țară meniurile sînt învechite, iar felul în care se prepară hrana pentru copii nu corespunde cerințelor, atît naționale, cît și celor internaționale. Am depistat cazuri cînd copiii sînt hrăniți de trei ori pe zi doar cu terciuri, care conțin mult zahăr și glucide. De asemenea, în crenvurști pe eticheta cărora scria „pentru copii” au fost identificate cantități mari de fosfați și nitrați, substanțe care dăunează grav sănătății”, a opinat Pînzaru.

Potrivit ministrului, în prezent „se lucrează la elaborarea unor meniuri noi pentru instituțiile de învățămînt din țară. Acestea vor fi sezoniere, vor conține mai multe fructe și legume în stare proaspătă, concomitent fiind micșorată cantitatea de alimente ce conțin mult zahăr și grăsimi”.

În acest sens, reprezentanții ministerului urmează să se întîlnească cu fermierii și să stabilească noi condiții de livrare a fructelor proaspete în școli și grădinițe, pentru a reduce din cheltuielile noului meniu.

Ordinul de interzicere a produselor din carne în instituțiile de învățămînt din R. Moldova va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătății susține că instituțiile au aproape o lună la dispoziție pentru a rezilia sau modifica contractele cu agenții economici, care le aprovizionează în prezent cu produse din carne procesată