Reformele din Republica Moldova trebuie să înceapă cu guvernul, afirmă prim-ministrul Pavel Filip într-un interviu pentru AP

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat, într-un interviu pentru Associated Press, că reformele imperios necesare din țara sa trebuie să înceapă cu guvernul, informează site-ul townhall.com. Premierul Pavel Filip, care a devenit șef al guvernului fostei republici sovietice în ianuarie, a declarat pentru Associated Press că, în opinia sa, „reformele ar trebui să înceapă cu noi, cei care propunem reforme”.

Într-un interviu telefonic realizat miercuri, el a spus că intenționează să reducă numărul ministerelor cu aproape jumătate pentru a face guvernul mai eficient și că în opinia sa investițiile private vor veni „când va exista certitudinea că nu există corupție, bariere birocratice și nici controale abuzive din partea statului”.

Scopul său este „o Moldovă prosperă și stabilă în UE”, a spus el, o viziune care pare în prezent îndepărtată, comentează AP, în condițiile în care în prezent Moldova este forțată să se împrumute de la bănci pentru a acoperi pensiile și salariile. În fapt, notează agenția americană de știri, țara este atât de săracă, încât a avut nevoie de ajutor alimentar de urgență de la România în această iarnă.

Un aspect foarte important al reformelor este restabilirea credibilității Republicii Moldova, susține actualul prim-ministru. Filip se angajează să-i identifice și să-i urmărească în instanță pe cei care au furat peste 1 miliard de dolari din băncile din Republica Moldova în noiembrie 2014, declanșând luni de proteste și instabilitate politică.

Compania americană de investigații Kroll, angajată să efectueze o anchetă asupra furtului care a reprezentat a opta parte din PIB-ul Republicii Moldova, va prezenta un plan pentru recuperarea pierderilor la sfârșitul lui mai.

Aflată între Ucraina și România, Republica Moldova s-a aflat în mod tradițional pe orbita Rusiei. Moscova s-a opus semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE în 2014 și a instituit un embargou asupra fructelor și vinurilor din această țară.

Pavel Filip a spus că Rusia nu are nimic de pierdut de pe urma faptului că R. Moldova se apropie de Uniunea Europeană.

„Ceea ce ne dorim în relația noastră cu Rusia este respect reciproc și predictibilitate. Moldova este liberă să-și aleagă drumul și Rusia ar trebui să perceapă acest lucru ca pe o oportunitate”, a mai spus el.