ExterneFeaturedFlux

Austria: Candidații prezidențiali Hofer și Van der Bellen, la egalitate în primul sondaj înaintea turului decisiv

 

Cei doi candidați rămași în cursa prezidențială în Austria, reprezentantul extremei drepte, Norbert Hofer, și independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, se află la egalitate în intențiile de vot pentru turul al doilea, programat pentru 22 mai, conform primului sondaj de opinie realizat după prima rundă, desfășurată la 24 aprilie, notează Reuters.

Sondajul Gallup realizat pentru cotidianul Oesterreich prognozează un tur final cu rezultat imprevizibil, cei doi candidați fiind creditați fiecare cu 50% din intențiile de vot.

În primul tur, Norbert Hofer, care a candidat pe o platformă anti-imigrație și anti-Europa, a câștigat cu un scor surprinzător de 36,4%, cel mai bun rezultat obținut de Partidul Libertății (FPOe) într-un scrutin la nivel național. Sondajele preelectorale îl creditau pe Hofer, care este vicepreședinte al parlamentului și se prezintă drept exponentul aripii liberale a FPOe, cu mai puțin de 25% din intențiile de vot.
Contracandidatul său va fi ecologistul Alexander Van der Bellen, fost profesor universitar de orientare centristă, care va purta speranțele taberelor stângii și dreptei moderate în turul secund. El pornește cu un handicap aritmetic de 16 puncte, teoretic cu atât mai dificil de depășit cu cât niciunul din partide nu a emis până acum un consemn de vot.

Prima rundă s-a soldat cu eliminarea, pentru prima oară în istoria postbelică a țării, a reprezentanților celor două mari partide, social-democrat și conservator, reunite din 2008 într-o mare coaliție de guvernare.

Conform aceluiași sondaj, 77% dintre respondenți au declarat că vor merge „cu siguranță” la urne, iar 9% că „probabil” vor vota. În primul tur prezența la vot a fost de aproape 70%, față de aproximativ 50% în urmă cu șase ani, când social-democratul Heinz Fischer a fost ales pentru al doilea mandat.

Sondajul Gallup a fost realizat pe un eșantion de 400 de alegători și are o marjă de eroare de +/-5,4%.

Redus de obicei la un rol protocolar și moral, președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani ce poate fi înnoit o singură dată, dispune în realitate de puteri formale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.

Related Articles

Back to top button