Alexandrescu despre cazul ONB: Am fost prost sfătuit de un consilier; i-am cerut demisia

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat vineri că în ceea ce privește situația de la Opera Națională din București (ONB) a fost „prost sfătuit” de unul dintre consilierii săi, căruia i-a cerut demisia.

„Eu am încercat acolo (la ONB — n.r.) să numesc un interimar, e vorba de un director interimar, pentru că postul este ocupat prin concurs de domnul Răzvan Dincă, care este cercetat penal și care a fost suspendat de ministrul Culturii pe durata desfășurării acestui proces penal. Fiind un post interimar, am încercat să găsesc o soluție de a împăca aceste tabere care s-au creat. Din nefericire, situația a escaladat și a escaladat în condițiile în care și aici recunosc că eu am fost prost sfătuit de unul dintre consilierii mei, căruia i-am cerut demisia, domnul Rareș Zaharia, în sensul în care domnul Zaharia nu mi-a prezentat înainte de a lua eu această decizie toate fațetele problemei”, a afirmat Alexandrescu pentru RFI.

El a adăugat că ar fi trebuit să fie avertizat de consilierul său cu privire la existența unei tensiuni la ONB, „cu un fundal naționalist și sindical foarte puternic”, care ar putea degenera și afecta activitatea unor balerini.

„Eu n-am avut această informație și după aceea am descoperit că domnul Zaharia, de fapt, era mai degrabă orientat către una dintre taberele aflate în discuție. De aceea i-am cerut demisia”, a explicat Alexandrescu.

Potrivit ministrului, la ONB există și o problemă de diferență de remunerație, care este una mai veche.

„Nu vorbesc de salarizare, că în România avem o lege a salarizării unice, vorbim de remunerație, de contracte de drepturi de autor, vorbim de diverse forme prin care o instituție poate angrena în activitatea ei nume mari, valori importante ale artei, ale artelor spectacolului și în acest sens ONB făcuse pași înainte importanți, care fuseseră observați și aclamați și celebrați de publicul românesc. În momentul de față, această instituție a dat înapoi într-un mod semnificativ, sub presiunea unor cercuri naționaliste și xenofobe, care își doresc revenirea la o situație anterioară, de egalitate, unde valoarea nu contează și unde nu se mai poate face o distincție în universul artelor spectacolului. Este un moment foarte primejdios”, a arătat Alexandrescu.

El consideră că rezolvarea situației de la Operă depinde de o reașezare instituțională.

„Noi avem soluțiile pentru această reașezare, am fost în discuție cu mai mulți oameni de Operă, regizori, dirijori, directori de Operă de talie internațională și i-am enumerat deja pe Andrei Șerban, pe Cristian Badea, cu care m-am sfătuit de asemenea, pe Ioan Holender de la Viena, care a condus o viață întreagă Opera din Viena, și știm exact ce trebuie făcut la Operă”, a mai afirmat Alexandrescu.

În context, el subliniază că este nevoie de o asumare guvernamentală și de un sprijin acordat ministrului Culturii.