Băsescu, despre demiterea lui Alexandrescu: Mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii

 

Liderul PMP, Traian Băsescu, susţine că sistemul retrograd a triumfat în faţa reformelor promovate de Vlad Alexandrescu, iar, după revocarea acestuia din funcţie, „mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii”. „Un ministru încearcă să introducă performanţa în managementul instituţiilor de spectacol şi al muzeelor, încearcă să introducă un sistem de protecţie a patrimoniului construit, a siturilor istorice şi naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleacă din guvern. Rezultatul: nu se schimbă nimic, mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat”, a scris fostul preşedinte, la Facebook, într-o postare în care vorbeşte şi despre eşecul reformelor în educaţie şi sănătate.

Băsescu aminteşte că sistemul retrograd a triumfat şi în 2011, când o lege modernă a educaţiei a fost adoptată prin asumarea răspunderii de către guvern. „Sistemul intervine având ca lider pe Ecaterina Andronescu şi aplică 98 de modificări legii. Rezultatul: abandonul şcolar a ajuns la 18 la sută, avem doctori în stiinţe fără număr şi cu lucrările plagiate, nicio universitate românească în primele 500, învăţământul superior rămâne nerelevant. Sistemul retrograd a triumfat”, comentează fost şef de stat.

Un alt exemplu evocat este proiectul de lege promovat în 2012, în domeniul sănătăţii, proiect care a dus la proteste de stradă, având ca punct culminant demisia Cabinetului Boc. „O nouă lege a sănătăţii care introducea concurenţa şi finanţarea privată a sistemului de sănătate este îngropată în stradă. Sistemul a intervenit având ca lider pe popularul Raed Arafat. Rezultatul: în fiecare an, mii de oameni care, în mod normal, ar trebui să fie în viaţă mor în spitalele româneşti. Sistemul retrograd a triumfat. (…) Oare înţelegem, azi, care poate fi viitorul unei naţiuni, al unei ţări fără educaţie, fără sănătate şi fără cultură?”, conchide Băsescu.

Sâmbătă, premierul Dacian Cioloş a anunţat demiterea lui Vlad Alexandrescu, după ce în spaţiul public a apărut o scrisoare către GDS în care ministrul Culturii acuza acţiuni de intimidare ale unor colegi de Cabinet. Alexandrescu a confirmat scrisoarea, dar a precizat că nu are nimic de adăugat, şi că documentul în care cerea şi o reînnoire a mandatului său de ministru, nu era destinat publicului. Premierul i-a reproşat că nu i-a comunicat direct presupusele presiuni la care a fost supus, precizând că marţi va trimite preşedintelui revocarea sa şi o nouă propunere de ministru.