Compania americană Halliburton renunță la achiziționarea rivalei mai mici Baker Hughes, pentru care ar fi trebuit să plătească 28 de miliarde de dolari, din cauza opoziției autorităților de reglementare din Uniunea Europeană și SUA, în condițiile în care tranzacția ar fi unit al doilea și al treilea grup de servicii petroliere din lume, transmite Reuters. În urma eșuării tranzacției, Halliburton va plăti companiei americane Baker Hughes o taxă de anulare de 3,5 miliarde de dolari.
Acordul, care ar fi dus la crearea unui gigant în sectorul serviciilor de forare, logistică și excavații, evaluat la 67 de miliarde de dolari, cu peste 136.000 de angajați, a sporit temerile autorităților de reglementare că tranzacția va avea ca rezultat prețuri mai ridicate în acest sector. Este cel mai recent exemplu al eșuării unei fuziuni din cauza obstacolelor puse de autoritățile de reglementare.
Comisia Europeană a anunțat recent că verifică dacă tranzacția ”va împiedica concurența efectivă prin nerespectarea reglementărilor europene privind fuziunile”.
”Comisia Europeană trebuie să se asigure că fuziunea nu va reduce șansele de exploatare a țițeiului și gazelor naturale în UE și nu va majora prețurile pentru aceste operațiuni”, a declarat, recent, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.
Din iunie 2014, prețul la țiței a scăzut semnificativ, reducând cererea pentru servicii de forare și ducând la scăderea valorii acțiunilor companiilor energetice. Aceste evoluții au determinat directorii și bancherii să caute oportunități de achiziții.
Fuziunea între al doilea și al treilea grup de servicii petroliere le-ar putea permite celor două companii să facă față mai bine turbulențelor și să reziste presiunilor venite din partea producătorilor de țiței pentru reducerea prețurilor.
Dificultățile înregistrate în obținerea aprobărilor și condițiile generale din sectorul energetic, care au afectat semnificativ tranzacțiile economice, au dus la concluzia că încheierea negocierilor reprezintă cea mai bună soluție, a afirmat directorul general al Halliburton, Dave Lesar.
Luna trecută, Halliburton a anunțat că va concedia încă 6.000 de angajați în urma scăderii veniturilor cu 40,4% în primul trimestru din acest an.
Halliburton, companie prezentă și în România, se așteaptă la marje mai ridicate de profit în acest an, datorită activității solide de forare în America de Nord.