O depresie cronică poate reprezenta un semn ce anunță demența

Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie, care se agravează progresiv, se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demență, conform unui studiu publicat sâmbătă în revista de specialitate The Lancet Psychiatry, care sugerează că această evoluție a depresiei poate fi un semn precoce al unei maladii neurodegenerative, informează AFP.

Alte tipuri de depresie, așa cum sunt episoadele punctuale sau cele recurente, nu constituie amenințări similare. „Doar oamenii ale căror simptome de depresie se agravează în timp se confruntă cu un risc mai ridicat de îmbolnăvire de demență”, conform studiului.

Acest nou studiu este prezentat drept primul care a urmărit evoluția simptomelor depresiei și apariția demenței, cele mai frecvente cazuri fiind cele de demență de origine vasculară și cele de Alzheimer.

Pentru unii oameni simptomele de depresie trec cu timpul, în timp ce pentru alții se agravează. Anumite persoane pot trece printr-un singur episod depresiv în timp ce altele pot trece prin episoade recurente sau pot ajunge să sufere de depresie cronică.

În cadrul acestui studiu oamenii de știință au analizat datele adunate de la 3.325 de persoane cu vârsta de cel puțin 55 de ani din Olanda, pe o perioadă de 11 ani (1993-2004) și apoi le-au monitorizat timp de 10 ani.

La începutul studiului, toți subiecții prezentau simptome depresive, însă niciunul de demență. La sfârșitul perioadei de studiu, 434 de persoane erau atinse de demență, dintre care 348 de cazuri de Alzheimer.

Participanții la studiu au fost repartizați în cinci categorii, în funcție de forma de depresie de care sufereau.

În cadrul grupului de 255 de persoane a căror depresie s-a agravat cu timpul, 55 de subiecți s-au îmbolnăvit de demență (22%), înregistrându-se un risc relativ de demență „mult ridicat” — de aproape 1,5 ori mai mare — decât riscul de demență înregistrat de subiecții din celelalte grupuri.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 5% și 8% dintre persoanele de peste 60 de ani suferă de demență.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că un episod sever dar singular de depresie sau episoade depresive recurente nu măresc riscul de demență. În schimb, intensificarea progresivă a simptomelor de depresie la persoanele în vârstă poate anunța un stadiu precoce al demenței, conform studiului. Acest lucru implică faptul că demența și anumite forme de depresie pot avea o cauză comună. Acest studiu nu a ținut însă cont de variabile precum izolarea socială sau lipsa de activitate fizică care sunt factori ai depresiei, mai notează AFP.