Festival-concurs de scurt metraje ANCORA 2016. „Fii regizorul tău! Scrie-ți scenariul!”

Acest concurs se adresează tuturor elevilor, studenților, amatorilor dar și iubitorilor de film ce doresc să își exprime ideile, gândurile, mesajul, prin intermediul artei cinematografice, prin înscrierea și prezentarea creațiilor artistice într-un cadru organizat, de către Colegiul ”Sfântul Nicolae” (Colegiul).
De asemenea, acest concurs de scurt metraje se află la prima ediție.
Această competiție cuprinde anul acesta o singură secțiune: Film de scurtmetraj.
Această secțiune va cuprinde creații artistice, cinematografice, cu o durată de maxim 15 minute, participanții având libertate deplină în ceea ce privește conținutul filmului, însă trebuie să se țină cont de tema concursului. Conform hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,  anul acesta este ”Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”. Tema acestei ediții: Tineri, motor, acțiune! Motto-ul temei: Sfaturi de la tine pentru tineri. La această secțiune va fi punctată originalitatea, modul artistic de realizare (scenariu, efecte, regie, modul de interpretare al actorilor, ș.a.m.d.).

Criterii de participare:
1. În cadrul acestui concurs participanții trebuie să se înscrie sub forma unei echipe. Îndrumătorii/însoțitorii sunt acceptați însă nu sunt obligatorii.
2. Fiecare film va fi înscris de către o echipă participantă. Echipa nu are un număr limită, însă în cazul selectării pentru etapa a doua, echipa își poate delega maxim 5 membri, fără însoțitor, dacă este cazul.
3. Creația artistică trebuie să se încadreze în cerințele de mai sus, și anume, să aibă o durată de maxim 15 minute și să respecte tema concursului.
4. Mesajul explicit sau/și implicit al filmului nu trebuie să denigreze sau să afecteze imaginea unei instituții, fundații, asociații, ONG, grup ș.a.m.d. Încălcarea acestui criteriu poate duce la respingerea creației și descalificarea echipei.
5. Mesajul explicit sau/și implicit al filmului nu trebuie să condamne anumite practici sociale, nu trebuie să denigreze persoane defavorizate, minoritare, nu trebuie să instige la violență și nu trebuie să conțină un limbaj licențios sau tendențios la adresa unor persoane. De asemenea, folosirea oricărui element jignitor, ofensator la adresa unei persoane publice, politice, mondene, grup religios, etnic etc. este interzis și atrage după sine respingerea filmului și descalificarea echipei.
6. Creația ce conține scene ce pot afecta integritatea morală a vizualizatorilor atrage cu respingerea filmului și descalificarea echipei.
7. Din proiectele trimise trebuie să rezulte implicarea exclusivă a participanților. În cazul în care există indicii de implicare a profesionaliștilor în domeniu iar frauda este dovedită, această faptă se atrage cu respingerea filmului și descalificarea echipei.
8. Aplicarea pct. (4), (5), (6) și (7) se face exclusiv de către juriul desemnat.

Toate datele de contact ale participanților vor fi trecute în fișa de participare, inclusiv datele celor ce au îndrumat tehnic/artistic echipa. De asemenea, responsabilitatea în ceea ce privește drepturile de autor aparține în exclusivitate realizatorilor. Prin participarea la ANCORA, Colegiul își rezervă dreptul de a folosi materialele înscrise la concurs pentru a promova viitoarele ediții ale competiției. Totodată, Colegiul are dreptul de a beneficia de materialele înscrise și de a le aplica în cadrul proiectelor culturale, misionare, educative ale Colegiului ”Sfântul Nicolae”.

Concursul se va desfășura în două etape:
1. Etapa de trimitere a materialelor 4 aprilie – 16 mai (data poștei) : Echipele împreună cu îndrumătorii lor pot aplica în cadrul acestei competiții până la această dată. Orice creație artistică venită la sediul Colegiului după această dată este respinsă. Există o excepție: doar pentru motivele bine întemeiate, și cu acordul juriului, materialele vor putea fi înscrise după data limită.
2. Etapa de selecție 16 – 24 mai: cele mai reprezentative creații artistice vor fi selectate de către juriu iar realizatorilor li se vor comunica participarea la finala ANCORA. Ei vor primi toate detaliile și informațiile necesare din partea organizatorilor.
3. Seara de premiere 28 mai 2016: Seara de concurs se va desfășura în sala Juventus a Colegiului ”Sfântul Nicolae”.