Press Conference by Sergey Lavrov (Minister of Foreign Affairs of the Russian Federation)

Lavrov: Assad nu este pentru Rusia un aliat de felul celui care este Turcia pentru SUA

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, nu este un aliat al Rusiei în sensul în care Turcia este pentru SUA, deși Moscova îl sprijină în lupta împotriva terorismului și în ceea ce privește prezervarea statului sirian, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.’Assad nu ne este aliat, între altele. Da, noi îl sprijinim în combaterea terorismului și în ceea ce privește prezervarea statului sirian. Dar el nu este aliatul nostru în sensul în care Turcia este aliatul Statelor Unite’, a declarat Lavrov, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti.

Rusia va sprijini orice decizie va fi luată de părțile siriene, a spus șeful diplomației ruse, adăugând că beligeranții trebuie singuri să se pună de acord, în baza cadrului stabilit de Consiliul de Securitate al ONU și a experienței coexistenței diferitelor grupări etnice, politice și religioase în Siria.

Principala chestiune din dosarul sirian este la ora actuală încetarea focului, a indicat Lavrov, amintind în acest context de armistițiul intrat în vigoare încă din 27 februarie în unele zone ale Siriei. În ultimele câteva zile, un acord de încetare a focului a început să acționeze în suburbiile capitalei siriene Damasc, în zona Ghouta orientală, precum și în provincia Latakia (vest).

După retragerea parțială a trupelor ruse din Siria, mass-media internaționale au informat că Rusia și SUA ar fi convenit cu privire la demisia lui Al-Assad și mutarea sa într-o terță țară, scrie newsru.com.

Kremlinul a dezmințit însă aceste informații, afirmând că ‘Rusia nu discută cu nimeni problema autodeterminării unor terțe țări, inclusiv a Siriei, nici prin canale diplomatice, nici de altă natură’, conform aceluiași canal media.

La mijlocul lunii aprilie, potrivit newsru.com, parlamentarul britanic David Davis, care efectuase recent o vizită la Damasc, unde se întâlnise cu Bashar al-Assad, declarase pentru The Independent că președintele rus Vladimir Putin i-ar fi dat asigurări acestuia că Rusia nu va lăsa ca guvernul sirian să fie învins în războiul civil cu opoziția. El a spus că l-a întrebat pe Al-Assad de ce Putin a dat ordin atunci să fie retrasă cea mai mare parte a contingentului de militari ruși din Siria? Președintele sirian ar fi răspuns că Rusia fusese criticată pentru obstrucționarea negocierilor de pace intersiriene. Și apoi, ca din întâmplare, ar fi adăugat: ‘Putin a promis că nu mă va lăsa să pierd’, scrie newsru.com.