Arad: Violonistul Alexandru Tomescu susține un recital solo cu vioara Stradivarius Elder-Voicu

Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu susține miercuri, la Arad, un recital solo cu vioara sa Stradivarius Elder-Voicu, în incinta Catedralei Romano – Catolice din Arad, invitat special la acest eveniment muzical fiind artistul vizual Ana Munteanu, informează Daniela Andreica-Pădurean, directorul Centrului Municipal de Cultură (CMC) Arad.

Potrivit sursei citate, Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul ‘Paganini — înger sau demon’, care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice, a spus Pădurean.

‘Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite, fiind capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton. În turnee care cuprind zeci de orașe, violonistul se bucură de o audiență uriașă, biletele la concertele sale fiind vândute cu mult înainte, iar sălile arhipline au aproape mereu nevoie de suplimentarea locurilor’, a declarat vineri, Daniela Andreica-Pădurean.

Ea a mai spus că Alexandru Tomescu îl va avea ca invitat special pe artistul vizual Ana Munteanu, care, folosindu-și doar mâinile și câțiva pumni de nisip fin, reușește să creeze lumi și să transmită mesaje emoționante.

‘După o fructuoasă carieră internațională în care a concertat pe prestigioase scene de pe mai multe continente, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private — Turneul Stradivarius. Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este, din anul 2011, prim violonist al Cvartetului cameral ‘Ad Libitum’, ansamblu de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani’, a adăugat Daniela Pădurean-Andreica, directorul CMC Arad.

Vioara Stadivarius Elder—Voicu, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu și considerată a fi una din cele mai bine conservate viori Stradivarius, i-a fost încredințată lui Alexandru Tomescu în urma unor concursuri organizate de Ministerul Culturii în septembrie 2007 și respectiv decembrie 2013. În momentul în care a primit această vioară, Tomescu și-a asumat angajamentul de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul acestui instrument.