Avocatul Poporului își exprimă solidaritatea și precizează că sprijină demersul părinților din Sibiu care susțin că separarea copiilor de părinți la internarea în spital reprezintă un abuz.Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse în petiția părinților, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de Avocatul Poporului.
În petiția semnată, până la această dată, de peste 8.200 de cetățeni se arată, între altele, că, după externare, copiii au ajuns acasă cu traume emoționale pe care au reușit să le depășească cu greu.
Documentul semnalează practica multor medici și asistente din clinicile medicale din România de a interzice prezența părintelui în timpul realizării asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forța a copilului.
„Această procedură are efecte potențial traumatizante asupra copilului și asupra părintelui”, se afirmă în petiție.
Studiile științifice, susțin petiționarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forța a tratamentelor medicale asupra copiilor și lipsa dovezilor pentru o mai bună desfășurare a tratamentului medical.
„Există și situații absurde, în care copiii de vârste foarte mici, de unu — trei ani, sunt internați singuri, fără părinți, pe motiv că nu există spațiu suficient, așa cum este cazul Spitalului din Sibiu, iar copiii ajung să fie legați de pat pentru că nu există personal suficient ca să îi supravegheze”, se atrage atenția în petiție.