Evocarea tragediei Holocaustului și a victoriei asupra fascismului a fost principala temă a evenimentului istoric și cultural care s-a desfășurat joi, la Palatul Parlamentului, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și Agenția Federală Rossotrudnicestvo, în parteneriat cu Ambasada Statului Israel, Ambasada Federației Ruse și Ministerul Culturii al Federației Ruse.
În deschiderea manifestării „Cultura Unește Popoare”, care a reunit sute de participanți, ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, a evocat teribila tragedie suferită de poporul evreu în perioada fascismului și a îndemnat tinerele generații să cunoască istoria Holocaustului, pentru ca o astfel de tragedie să nu mai fie posibilă în viitor.
„În fiecare an în această zi comemorăm milioane de frați și surori care și-au pierdut viețile în Holocaust. Totodată, onorăm curajul celor care s-au ridicat și luptat împotriva opresorilor, eforturile eroice care continuă să inspire și să ne încurajeze. (…) Sinagogi vechi de secole și cimitire au fost decimate astfel încât nicio urmă a evreilor să mai rămână. Nu a fost doar o chestiune de distrugere fizică, ci și o tentativă de a anihila sufletul culturii evreiești. Nu sunt cuvinte suficiente de a descrie această oroare a acestei pagini negre a istoriei. Nimeni nu poate uita sau ignora ce s-a întâmplat. (…) Pornind de la legile restrictive referitoare unde și cum pot trăi evreii, continuând cu dreptul de a exista, naziștii au creat industria morții. Niciun astfel de lucru s-a mai întâmplat în istorie, atât de organizat, atât de sistematic, atât de inuman și s-a întâmplat în Europa, simbolul iluminării”, a subliniat ambasadoarea statului Israel.
Potrivit acesteia, istoria poporului evreu de-a lungul Holocaustului în Europa este una de opresiune și luptă pentru supraviețuire, și, din lacrimile supraviețuitorilor, spiritul evreiesc și tăria de caracter au prevalat și renăscut.
„Istoria Holocaustului ridică întrebări diferite despre existența umană, și de consecințele deciziilor individuale care sunt luate. (…) După înfrângerea naziștilor am vrut să credem că antisemsitmul va dispărea. Dar realitatea este diferită — Europa se confruntă din nou cu o alarmantă acutizare a naționalismului radical, a rasismului, a xenofobiei și antisemismului. În numele victimelor inocente, pe care le comemorăm azi, și pentru a asigura un viitor luminos trebuie să fim mai determinați decât oricând pentru a lupta împotriva acestui pericol și să rămânem implicați să asigurăm respectarea valorilor democratice. (…) În prezent bate un nou vânt antisemit deasupra Europei, care stârnește memoriile, amintirea celor întâmplate pe acest continent. (…) Israelul este un stat mic, dar diplomații israelieni trebuie să facă totul ce le este în putință pentru a recunoaște semnele de avertizare și amenințările de genocid și apoi să mobilizeze și să preseze statele pentru a preveni genocidul. Datoria noastră este, de asemeni, să învățăm generațiile viitoare despre Holocaust și să promovăm înțelegerea, respectul și aprecierea pluralismului multicultural astfel încât copiii noștri să nu rămână indiferenți la suferința celorlalți”, a subliniat Tamar Samash.
Diplomata israeliană a dorit să împărtășească apoi cu cei prezenți „un gând”: „6 milioane — acesta este un număr care vorbește de la sine. 6 milioane de oameni au fost exterminați. Pentru memoria acestor 6 milioane ne ridicăm în tăcere pentru un minut, într-o zi, o dată pe an, în fiecare an. Imaginați-vă, dacă poți ține un minut de tăcere pentru fiecare dintre aceștia, bărbați, femei și un milion și jumătate de copii. Imaginați-vă 6 milioane de minute de tăcere, 100.000 de ore de tăcere. 4.160 de zile de tăcere, 139 de luni de tăcere, 11 ani și jumătate de tăcere, 11 ani și jumătate pentru a-i onora pe fiecare dintre ei cu un singur minut de tăcere”.
Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malghinov, a subliniat, la rândul său, importanța comemorării victimelor Holocaustului, dar și faptul că 6 mai este și ziua „Marii Victorii — o victorie care a devenit simbolul triumfului civilizației europene umaniste asupra fascismului german care a înrobit toată Europa”.
„Apreciem mult rolul Regelui Mihai în înlăturarea regimului profascist din România și în eliberarea teritoriului propriu, precum și a teritorului țărilor vecine de sub trupele hitleriste. Practic, prin această faptă curajoasă, tânărul monarh și-a salvat țara de la lupte crâncene. Importanța victoriei nu poate fi subestimată. Nu doar că a fost apogeul luptei cu ideologia mizantropă în secolul XX, ci este în prezent un prilej care ne înseamnă să ne gândim la pericolul reînvierii spiritelor extremiste. Din păcate, asemenea tendințe se pot observa în mai multe state, iar reacția conducerii țărilor și a societății civile față de aceasta este câteodată foarte foarte slabă”, a subliniat diplomatul rus.
El s-a declarat „profund îngrijorat” de organizarea în țările baltice, cu acordul guvernelor, a marșurilor în cinstea foștilor membri ai SS.
„Aducându-ne aminte de victimele umane colosale ale celui de-al Doilea Război Mondial, printre care și 6 milioane de victime ale Holocaustului, trebuie să ne dăm seama de faptul că încercările de ‘eroizare’ a nazismului și de falsificare a istoriei sunt inadmisibile. Tocmai împotriva acestora este îndreptată rezoluția tradițională care se reînnoiește și se adoptă anual de către Adunarea Generală a ONU, la inițiativa Federației Ruse. Iar lista țărilor care, într-un mod la fel de tradițional se abțin de la aprobarea acesteia, mărturisește în mod elocvent cât de dispuse sunt unele capitale că contracareze extremismul în realitate. Acum este deosebit de important să se păstreze adevărul privind volumul jertfei cu care am obținut această victorie, deși unii doresc ca, dimpotrivă, să șteargă aceste pagini ale istoriei. (…) Soldații români și ruși odihnesc unii lângă alții. Plecându-ne capetele în fața faptelor eroice ale celor căzuți, trebuie să ne uităm spre viitor. Crimele celui de-al Doilea Război Mondial nu trebuie să se mai repete, acest lucru este sfânta noastră datorie”, a subliniat ambasadorul rus.
Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, a amintit că dacă bătălia de la Stalingrad nu era câștigată de trupele sovietice, soluția finală ar fi fost aplicată și evreilor aflați pe teritoriul românesc.
„Noi nu facem decât un exercițiu de memorie. Să ne amintim de niște ani de tristă amintire, ani în care au murit milioane de oameni nevinovați. Eu, ca evreu, pot să declar că mă aflu în această sală datorită ‘Marii Victorii’. Dacă bătălia de la Stalingrad nu era câștigată de trupele sovietice, principalul element al forțelor aliate de atunci, astăzi nu mai era evreu în România, era plănuit să se îndeplinească soluția finală de a stinge de pe fața pământului, cel puțin din zonele sub influență hitleristă, evreii. (…) Cu ajutorul lui Dumnezeu și a acestor trupe, a acestor veterani care au luptat atunci, am putut ajunge în acest moment în care suntem cetățeni liberi, într-o țară liberă, democratică, independentă, pluralistă și suntem membri în Parlament”, a afirmat Aurel Vainer.
Reprezentantul Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, deputatul Miron Ignat, a subliniat că scopul principal al organizatorilor evenimentului a fost transmiterea către generațiile viitoare a unui mesaj de pace.
„Prin acest lucru să evidențiem cât de oribilă, cât de crudă, cât de inumană a fost și este ideologia fascistă. Multe popoare au suferit de pe urma acestei ideologii mai mult decât sălbatice. (…) Și noi, minoritățile slave am suferit de pe urma acestei ideologii și vrem să transmitem un mesaj ca această ideologie să fie stârpită, chiar dacă ea se manifestă și în prezent în unele țări. (…) Vrem să demonstrăm că minoritățile sunt împreună”, a subliniat deputatul, care a adus un elogiu veteranilor de război români și ruși, unii prezenți la eveniment.
În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc un spectacol de poezie, dansuri și cântece tradiționale rusești și evreiești, cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric de Stat „Rossia” din Federația Rusă.