De la faptul că sângele păstrează cofeina timp de câteva ore până la rolul acesteia în agricultură, cofeina ascunde o serie de lucruri interesante pe care orice băutor de cafea ar trebui să le ştie, potrivit CSID.Acestea sunt câteva curiozităţi despre una dintre cele mai iubite băuturi din lume, conform CSID.
1. Moartea survenită ca urmare a consumului excesiv de cofeină este rară, dar nu improbabilă
În cazuri foarte rare, atunci când cofeina este consumată în cantităţi excesive, poate avea efecte letale. În 2014, doi tineri americani în vârstă de 24 de ani au murit ca urmare a unui supradozaj cu cafea instant. Specialiştii avertizează, în special tinerii care consumă frecvent acest tip de cofeină, faptul că este mult mai dăunătoare faţă de cafeaua normală, măcinată.
2. Sevrajul intervenit ca urmare a stopării consumului de cofeină este real
În ultima versiune a DSM (Manualul de statistici şi diagnostice al tulburărilor psihice) a fost recent introdus sevrajul intervenit ca urmare a lipsei consumului de cofeină. Manifestările pot apărea în decurs de 12-24 ore de la oprirea consumului şi includ migrene, vărsături, stări de greaţă, oboseală cronică, depresie şi dificultăţi de concentrare alături de multe altele.
3. Oamenii nu sunt cu adevărat dependenţi de cofeină
Spre deosebire de consumul opioidelor, consumul cofeinei nu poate fi considerat în adevăratul sens al cuvântului o formă de adicţie. La nivel neurologic, consumul cofeinei nu oferă aceleaşi efecte precum consumul drogurilor, motiv pentru care este acceptat din punct de vedere social.
4. Cofeina se găseşte într-o multitudine de locuri
De la bomboane până la săpunuri, cofeina a devenit un produs care se găseşte aproximativ oriunde, având rolul de a energiza oamenii. Industria de cosmetice se foloseşte din ce în ce mai des de cofeină şi de comercializarea acesteia, părând să deţină un succes enorm. De asemenea, cofeina este un ingredient care se găseşte chiar şi la nivelul pastilelor, mai exact în cele destinate durerilor de cap.
5. Boabele de cafea provin dintr-un fruct roşu
Boabele negre de cafea provin, de fapt, dintr-un fruct a cărui culoare este roşu aprins. Modalitatea prin care ele devin închise la culoare se datorează procesului de prăjire a acestora.
6. Cafeaua verde este considerată mult mai sănătoasă pentru organism
Spre deosebire de cafeaua procesată, neagră, cafeaua verde, neprăjită este considerată mult mai sănătoasă pentru organism. Aceasta are proprietăţi care ajută la îmbunătăţirea sistemului nervos central şi este recomandată de către nutriţionişti în dietele de pierdere a kilogramelor în plus.
7. Cofeina poate amplifica efectele stresului
Deşi utilă în amplificarea nivelului de energie în organism, cofeina poate amplifica efectele stresului şi percepţia globală a acestuia. Acest lucru este mai degrabă frecvent în cazul oamenilor cu probleme cardiace sau diabet.
8. Cofeina din plante acţionează precum un pesticid natural
Nu degeaba se recomandă turnarea zaţului de cafea în plantele din ghiveci! Cofeina are rolul de a proteja plantele de atacanţii nedoriţi şi de a le reda vitalitatea. De asemenea, cofeina împiedică creşterea buruienilor în jurul plantelor, păstrând o suprafaţă curată.
9. Cofeina se păstrează în sânge timp de câteva ore
Cofeina este absorbită la nivelul ţesuturilor în decursul a 45 de minute după ce aceasta a fost ingerată. Când vine vorba de eliminarea ei şi curăţarea organismului însă, nu mai este la fel de uşor, aceste procese durând de la 2 până la 4-5 ore.
10. Albinelor le place cofeina
Nu numai că şi albinele consumă cofeină, dar s-a dovedit ştiinţific faptul că aceasta are rol de stimulare a sistemului nervos în rândul acestora prin ajutarea memoriei de lungă durată. Explicaţia pentru care albinele se întorc la nectarul aceleiaşi flori constă în faptul că acesta conţine doze mici de cofeină.