Bolile psihice ar putea fi cauzate de infecţia cu ciuperca Candida
Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între ciuperca Candida, schizofrenia la bărbaţi şi tulburările de memorie, în cazul femeilor bolnave mintal, susţinând că acest tip de infecţie ar putea avea un impact mai îndelungat în timp asupra organismului decât se credea anterior, scrie Descoperă.
Fungii precum Candida cresc în mod natural în intestinele umane, unde provoacă efecte benefice. Cu toate acestea, dacă trăiesc prea mult în medii calde şi umede, ciupercile se supradezvoltă, provocând senzaţii precum cea de mâncărime sau arsură şi pot declanşa infecţii cu transmitere sexuală.
Aceste infecţii pot fi prevenite prin reducerea consumului de zahăr, evitarea consumului inutil de antibiotice şi menţinerea unei igiene corespunzătoare. Aceste indicaţii nu sunt întotdeauna respectate, motiv pentru care problema ciupercilor rămâne, însă, una destul de des întâlnită.
De exemplu, aproximativ 75% dintre femeile adulte din SUA au avut cel puţin o dată în viaţă o infecţie vaginală provocată de fungii Candida, relatează Descoperă.
În cadrul unui nou proiect de cercetare, specialiştii Şcolii de Medicină din cadrul Universităţii ,,Johns Hopkins” din Baltimore, SUA, au descoperit că unele boli, cum este, de exemplu, schizofrenia, ar putea fi legate de probleme ale sistemului imunitar. În acest sens, echipa de investigaţie a decis să analizeze care este rolul infecţiilor cu fungi în cadrul acestui proces.
Pentru a face acest lucru, specialiştii au testat 808 subiecţi, care sufereau de schizofrenie sau tulburări bipolare sau nu aveau deloc antecedente medicale de acest tip. După ce au fost luaţi în considerare factori cum ar fi vârsta, rasa, statutul socio-economic şi medicaţia pe care o luaseră până în acel moment cei aflaţi în suferinţă, s-a descoperit că 26% dintre bărbaţii cu schizofrenie aveau anticorpi împotriva ciupercii Candida Albicans, ceea ce sugerează că ar fi fost infectaţi la un moment dat. În mod comparativ, doar 14 procente dintre bărbaţii care nu suferiseră până atunci de o boală psihică fuseseră infectaţi cu respectiva ciupercă.
Această legătură nu a fost găsită şi la femei, însă atunci când cercetătorii au cerut participanţilor să completeze o serie de teste cognitive, femeile cu schizofrenie sau cele care sufereau de tulburare bipolară sau aveau antecedente de infecţie cu fungi au avut rezultate mult mai slabe, în comparaţie cu cele care nu au fost niciodată infectate.
Testele elaborate de cercetători au fost notate cu câte 100 de puncte. Femeile care sufereau de schizofrenie şi prezentau cele mai mari niveluri de anticorpi împotriva fungilor Candida au obţinut, în medie, cu 11 puncte mai puţin decât celelalte participante la experiment.
,,Deşi nu putem demonstra o legătură directă între infecţia cu Candida şi procesele fiziologice ale creierului, datele noastre arată că un factor asociat cu această problemă, poate chiar organismul în sine, joacă un rol important în afectarea memoriei la femeile care suferă de schizofrenie sau tulburare bipolară, iar acest rezultat trebuie exploatat mai mult în viitor”, susţine Emily Severance, coordonatorul studiului realizat în cadrul Universităţii ,,Johns Hopkins”.
Experimentul are, însă, câteva limitări destul de importante. De exemplu, echipa nu a fost în măsură să elimine influenţa unor factori precum dieta alimentară şi starea generală a sistemului imunitar. De asemenea, specialiştii nu şi-au putut da seama din prezenţa anticorpilor când sau unde a avut loc o infecţie sau cât de severă a fost ea.