Breaking News

Poștașii refuză acțiuni la Compania Națională Poșta Română în cazul listării acesteia la bursă

Poștașii nu vor acțiuni la Compania Națională Poșta Română în cazul în care aceasta ar fi listată la bursă.

Prezent la protestul de sâmbătă al factorilor poștali, din Piața Victoriei, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Matei Brătianu, le-a spus acestora că a primit propunerea ca, în loc de majorare a salariilor, poștașii să primească acțiuni după ce Poșta Română ar fi listată la bursă.”Am primit o propunere. Vă spun despre ce este vorba, ca să știu ce răspuns să dau. Propunerea este să listăm Poșta la bursă și să dăm acțiuni salariaților. Vreți?”, i-a întrebat Brătianu pe poștașii prezenți în Piața Victoriei.

Un ”Nu” prelung s-a auzit din rândul poștașilor greviști.

„Dar dacă acum ne majorează salariile și le mai majorăm o dată, pentru că o primă majorare nu va ajunge să acopere munca prost plătită prestată de lucrători prost îmbrăcați, prost hrăniți, care lucrează în condiții improprii, nu au norme, (…) ați accepta acțiuni? Dacă ați avea un salariu cât de cât corect, ați accepta acțiuni?”, a continuat liderul sindical.

Același „Nu” hotărât a răsunat din rândurile protestatarilor.

„Nu ați accepta? S-a spus că le puteți lăsa moștenire copiilor”, a insistat Brătianu, dar fără succes.

Circa 3.500 de lucrători poștali din toată țara, conform propriilor lor estimări, au protestat, sâmbătă, în fața Guvernului, pentru creșterea salariilor și asigurarea unor condiții decente de muncă.

Protestul a început la ora 11,00 și s-a încheiat la ora 13,00.

Principalele revendicări ale lucrătorilor poștali din România au vizat creșterea veniturilor salariaților, asigurarea condițiilor de muncă decente la locurile de muncă, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, agenților poștali, compensarea, de către statul român, a cheltuielilor efectuate de Poșta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligație impusă Poștei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Poștei Române provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenței precum și încetarea impunerii, de către conducerea CNPR, a efectuării de muncă neplătită, la ordin, de către ‘talpa poștei” (factori, agenți, mânuitori de valori, șoferi, oficiante, diriginți).

Pe de altă parte, SLPR dorește majorarea, în sumă fixă, a salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii, pentru reluarea subvenționării biletelor de odihnă și tratament, întreruptă de 3 ani, din ordinul directorului general Ion Smeianu, re-acordarea „cadourilor în bani” prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018, cu ocazia sărbătorilor de Paște, de Crăciun, de ziua Poștei, de 8 Martie și de 1 Iunie, drept al salariaților care nu a mai fost acordat de 7 ani, respectiv acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaților cărora li se repartizează volumul parțial sau total de activitate al unor salariați care nu sunt prezenți, din prima zi de înlocuire a acestora.

De asemenea, sindicaliștii au solicitat acordarea anuală a concediilor de odihnă cuvenite agenților poștali și protecția salariaților defavorizați. În plus, se dorește încadrarea agenților, a factorilor și a salariaților din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiții speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariați. Totodată, pe listă se mai află reluarea de către CNPR a contribuției anuale pentru Pilonul 3 de pensii cu 250 de euro pentru toți salariații și cu 250 de euro plus 170 de lei ( echivalentul diferenței de CAS pe care CNPR ar trebui să o plătească pentru trecerea în grupa condiții speciale de muncă) pentru agenți, factori și lucrătorii care lucrează exclusiv în program de noapte, până la finalizarea demersurilor legale pentru trecerea lor în condiții speciale de muncă.