Alţi doi milionari moldoveni, implicaţi în scandalul Panama Papers

Cea mai mare scurgere de informaţii din istorie prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetăţeni români, din care cel puţin patru sunt originari din Republica Moldova, arată o listă făcută publică de partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Conexiunile cu Stati

În lista oamenilor de afaceri originari din Republica Moldova se regăsesc două persoane despre care a scris Rise Moldova: Iurie Orezov şi Gheorghe Ciobanu.

Ozerov este un om de afaceri prezent pe piaţa jocurilor de noroc şi a carburanţilor auto din România. Potrivit datelor Rise Moldova, acesta, împreună cu soţia sa, se află în cercul de afaceri al oligarhului moldovean Anatol Stati. Avocaţii Mossack Fonseca au înfiinţat Casco Oil Development pentru afaceristul moldovean în vara lui 2015. Potrivit RISE, Ozerov nu a avut şi nu are afaceri în România, dar adresa de corespondenţa a firmei sale offshore este într-o casă din Slănic Moldova.

Cel mai bogat moldovean implicat în scheme de corupţie în Africa

În schimb Gheorghe Ciobanu, reprezintă la Bucureşti interesele milionarului moldovean Gabriel Stati. Este administrator al uneia dintre firmele din România ale grupului Ascom, cel mai mare holding petrolier din Republica Moldova şi este implicat într-o altă afacere cu energie în Prahova. Arhivele Mossack Fonseca îl leagă pe Ciobanu de două offshore-uri, unul cu afaceri imobiliare Tristan Real Estate Ltd, altul Casco Petroleum Overseas Ltd,c are activează tot pe piaţa petrolului. Ambele sunt înregistrate în BVI şi fac parte din grupul lui Stati.

Moldoveanul ce a cucerit piaţa peştelui din România

Ilie Busuioc este un om de afaceri român, născut în 1968 în Republica Moldova, acum, patronul Ocean Fish, lider de piaţă pe semipreparate din peşte, fructe de mare şi peşte congelat din România. Înfiinţată în 1998, afacerea Ocean Fish deţine o fabrică în Afumaţi, cu o capacitate de producţie de 100 tone lunar. Ocean Fish SRL a declarat în 2014 o cifră de afaceri de aproape 120 milioane de lei româneşti. 20% din producţie ajunge pe pieţele din Republica Moldova , Bulgaria şi Italia.

Cu ajutorul Mossack Fonseca şi Laveco LTD, Ilie Busuioc a înfiinţat în 2008 compania Blue Shark LTD, înregistrată în Brithish Virgin Islands.

După publicarea listei de către RISE Project, reprezentanţii Ocean Fish au venit cu o reacţie susţinând că firma Blue Shark LTD din British Virgin Island a fost deschisă în 2008, „doar pentru a putea importa anumite produse de la companii care aveau încheiate contracte de exclusivitate cu alte companii din România”.

„Aceasta din urmă firmă nu a avut ca scop elucidarea unor taxe în România sau alte avantaje de natură fiscală având întrucât singurul cont al acestei societăţi a fost deschis şi folosit doar în cadrul unei Bănci din România”, se arată în reacţia Ocean Fish, publicată de bani.md.

Afaceri cu transport, combustibil şi butoaie

Un alt afacerist ce apare în listă este Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei din Republica Moldova, . Iavorski face afaceri în România de peste două decenii. Acesta deţine, alături de familie, holdingul Unicom, prin care derulează o gamă largă de operaţiuni, în diferite sectoare de interes ca energia sau imobiliarele. Prima afacere importantă a fostului politician moldovean a fost legată de livrările de cărbune pentru termocentralele româneşti.

Iavorski apare în arhiva Mossack Fonseca drept secretar şi mai apoi director al offshore-ului Consimed Oil Limited, înregistrat în Insulele Britanice Virgine în 1997.

Potrivit forbes.ro, familia Iavorski, avea în 2014 o avere de 34 de milioane de euro şi ocupa poziţia 92 în Forbes 500 de miliardari. Constantin Iavorski (care în anii 1990-1991 a fost ministru în Guvernul condus de Mircea Druc) şi soţia sa Larisa deţine pachetul majoritar al Unicom Holding, care a generat pierderi de 3 milioane de euro în 2013. Familia Iavorski mai deţine în România o fabrică de butoaie şi peleţi, pe care îi exportă şi în Republica Moldova.(www.jurnal.md)