Belgia: Apel la armată pentru păstrarea ordinii în penitenciare, ca urmare a unei greve a gardienilor

Belgia a apelat la armată pentru a ajuta la păstrarea ordinii în penitenciare în condițiile în care gardienii sunt în grevă pentru două săptămâni, principalele revendicări fiind suprapopularea închisorilor și subdimensionarea personalului în mod periculos din cauza tăierilor bugetare, transmite Reuters.

Șase plutoane de câte 30 de soldați au fost mobilizate pentru a ajuta poliția și Crucea Roșie, care sunt prezente în închisorile din Bruxelles și din regiunea francofonă (Valonia), unde gardienii sunt în grevă.

Atât armata, cât și poliția din Belgia sunt deja supuse unor presiuni sporite mai ales după atentatele de la Bruxelles din 22 martie, soldate cu 32 de morți la aeroportul internațional Zaventem și stația de metrou Maelbeek.

Ministerul Justiției a anunțat că unii dintre soldații mobilizați au fost desfășurați în cele mai mari trei închisori din Belgia — două la Bruxelles și una lângă Liege (sud-estul țării).

Sindicatele gardienilor belgieni s-au plâns în legătură cu condițiile de muncă dificile și cu accesul redus al deținuților la cursuri și la alte activități care ar contribui la reducerea violenței în rândul condamnaților.

”Nu s-au făcut investiții în infrastructură, iar închisorile sunt suprapopulate. Lucrurile nu sunt în regulă de 10 ani, dacă nu mai mult”, a declarat secretarul general al sindicatului federal al gardienilor, Michel Jacobs.