Cioloș către parlamentari: Vă invit să susțineți efortul Guvernului de a eradica plagiatul

Premierul Dacian Cioloș i-a invitat pe parlamentari să susțină efortul Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale, adoptând proiectul de ordonanță de urgență elaborat în acest sens de Executiv.

„Clarificarea cadrului normativ privind doctoratele din România (…) a fost o temă foarte sensibilă pentru societate. Pentru acest Guvern nu e doar o problemă de credibilitate a școlilor doctorale din România, ci e și o chestiune de principiu pentru că ține de integritate, de onestitate și de valori pe care noi le-am pus la baza programului de guvernare. Am emis în luna martie (…) un pachet normativ care să organizeze un proces transparent, dar și eficient de analiză a tezelor de doctorat bănuite de plagiat. În ceea ce privește ordonanța de urgență care este acum pe masa dumneavoastră, a Parlamentului, vă invit să susțineți acest efort al Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale din România”, a spus Cioloș, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora premierului”, care a avut luni ca temă problemele din sistemul de educație.

Potrivit prim-ministrului, codul studiilor universitare de doctorat a fost și el schimbat prin Hotărâre de Guvern.

„Avem acum un nou regulament de organizare a CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare — n.r.) și o serie de softuri antiplagiat agreate și obligatorii pentru universități. Totodată, Ministerul Educației este în plin proces de selecție a noi membri CNATDCU pentru a asigura o structură care să fie credibilă, care să funcționeze pe baze transparente și, în primul rând, pe baze de profesionalism și de competență”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul a afirmat că Ministerul Educației va lansa totodată un proiect de evaluare și acreditare a școlilor doctorale, concomitent cu transparentizarea informațiilor cu privire la acestea.