Cioloş: Sănătatea şi Educaţia vor fi printre priorităţile de realocare la rectificarea bugetară

Sănătatea şi Educaţia vor fi printre priorităţile de realocare la rectificarea bugetară, le-a spus premierul Dacian Cioloş parlamentarilor prezenţi, luni, la „Ora premierului”, el dând totodată asigurări că „nu va tăia mai mult” din ceea ce a fost aprobat în Legea bugetului.

Afirmaţiile premierului au venit în contextul în care parlamentarii au criticat Guvernul că a blocat 10% din bugetul educaţiei, un domeniu şi aşa cu fonduri insuficiente.

Cioloş a explicat că Ministerul de Finanţe a blocat 10% din ansamblul bugetului de stat, nu din bugetul Educaţiei, pentru a putea controla deficitul bugetar în cazul în care un grad de colectare mai mic sau introducerea noilor facilităţi fiscale ar pune presiune pe deficit.

”Pentru a putea controla deficitul bugetar, am prevăzut această regulă de 10% tampon, dar care bani vor fi deblocaţi pentru educaţie, ca şi pentru celelalte domenii. Oricum, am precizat deja, educaţia şi sănătatea sunt priorităţi pentru noi în acest an”, a afirmat premierul.

El a adăugat că în funcţie de modul în care banii vor fi cheltuiţi în alte domenii, dacă există disponibilităţi, „e clar” că educaţia şi sănătatea vor fi printre ”priorităţile de realocare”.

”Eu nu pun problema de a tăia şi mai mult din ceea ce a fost deja decis deja de dumneavoastră în Legea bugetului aprobată, pe 2016”, le-a mai spus Cioloş parlamentarilor.

O altă observaţie adusă Guvernului de către parlamentarii care au luat cuvântul s-a referit la utilizarea ordonanţelor de urgenţă ca instrument de modificare a legislaţiei.

Premierul i-a asigurat pe parlamentari că Guvernul nu intenţionează să vină cu ordonanţe de urgenţă pentru a schimba ”în profunzime” Legea educaţiei.

”Considerăm că în mandatul scurt pe care-l avem la dispoziţie, esenţial este să contribuim la implementarea unor decizii legislative care se află în lege, dar care de când legea a fost adoptată până acum nu au fost implementate şi de care sistemul de educaţie are nevoie”, a fost răspunsul premierului.