Sanatate
Telocitele, cheia regenerării organelor
Telocitele reprezintă cea mai interesantă descoperire făcută în cadrul cercetării româneşti după cel de-al Doilea Război Mondial. Telocitele sunt nişte celule care există practic în fiecare organ, în afară de creier, adică printre celule nervoase. Telocite sunt nişte celule mici ca dimenisiuni, dar cu nişte prelungiri enorme. „Telo“ înseamnă, din limba greacă, distanţă, capăt şi, deci, telocitele sunt nişte celule cu prelungiri foarte lungi.
„E ca şi cum corpul celulei ar fi de dimensiunile unui cap de om şi acel om ar avea mâini şi picioare care ar putea ieşi din cameră să vadă ce se întâmplă împrejur. Prelungirile acestor celule imense ca lungime şi foarte subţiri încât nu pot fi văzute cu un microscop obişnuit, oferă şi preiau informaţii de la distanţă, informaţii pe care le prelucrează. Probabil că aceste celule vehiculează nişte substanţe al căror transport prin mediul din afara celulelor ar fi fie imposibil, fie prea lung. Cert este, am arătat şi este acceptat, că aceste prelungiri emit nişte vezicule, numite exozomi. Aceste vezicule permit transferul unor molecule de pe celulele pentru care altă cale nu există”, spune Acad. Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Mircea Popescu, Preşedintele Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România.
Cercetătorii români spun că telocitele ar putea fi „cheia regenerării inimii”. Cauza principală de mortalitate în lume o reprezintă bolile cardiovasculare, în special infarctul miocardic. Aceste celule numite telocite ar putea fi folosite pentru regenerea unui organ, precum inima. „În privinţa acestor celule, se întrevăd trei direcţii. Prima este formarea unei structuri normale a inimii, în stadiul de formare, fetal şi la nou-născut. Urmează mecanismul de reparare a inimii, o speranţă vitală a omenirii şi, dacă se va găsi o metodă de stimulare a acestor celule, este foarte probabil să se ajungă la capacitatea de a repara ceea ce se petrece în infarctul miocardic. A treia problemă este implicarea acestor celule în diferite procese patologice cum este fibrilaţia atrială, o boală cu importante consecinţe asupra inimii şi care ar putea fi vindecată”, a adăugat Acad. Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Mircea Popescu.