Ministrul Comănescu: Este important ca principiul liberei circulații, asumat de Elveția, să fie respectat

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, s-a întâlnit luni cu președintele Consiliului Național al Confederației Elvețiene, Christa Markwalder, context în care a reiterat importanța respectării principiului liberei circulații, asumat de Elveția în acordurile bilaterale încheiate cu UE, și a exprimat speranța identificării de comun acord a unei soluții în acest dosar.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de MAE, la întâlnire a fost exprimată satisfacția cu privire la calitatea excelentă a relației bilaterale, fiind subliniată îndeosebi bună cooperare dintre cele două țări în implementarea proiectelor derulate în cadrul „Contribuției elvețiene”.

În context, ministrul Lazăr Comănescu a subliniat rolul acestei contribuții în ansamblul proiectelor dezvoltate în România și a mulțumit partenerilor elvețieni pentru angajamentul în acest sens.

MAE arată că la întâlnire a fost subliniat faptul că transpunerea în practică a programului respectă planificarea și termenele, inclusiv în ceea ce privește angajarea totală a fondurilor.

Președintele Christa Markwalder a menționat că Elveția acordă o importanță deosebită realizării de proiecte de calitate în România și a subliniat competența și pregătirea partenerilor români angajați în desfășurarea „Contribuției elvețiene”.

Cei doi oficiali au relevat interesul comun pentru intensificarea și extinderea cooperării economice și sectoriale, salutând, în acest sens, lucrările Forumului de investiții România-Elveția, care a avut loc luni la București, cu participarea președintelui Consiliului Național elvețian, Christa Markwalder, și a viceprim-ministrului român Costin Borc.

În același timp, cele două părți au evocat rolul constructiv pe care comunitatea românească îl are în dezvoltarea economiei Confederației, fiind o comunitate bine integrată în societatea elvețiană.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii asupra temelor de actualitate ale agendei europene, cu accent pe evoluțiile legate de migrație. Cei doi oficiali au punctat necesitatea unui răspuns unitar, solidar și ferm al Uniunii Europene și partenerilor săi în gestionarea crizei migrației, care să asigure securitatea frontierelor europene și, totodată, să vizeze cauzele profunde ale fenomenului.

Președintele Consiliului Național al Confederației Elvețiene, Christa Markwalder, se află într-o vizită oficială în România.