Pătrunjelul este foarte sănătos, oferă prospeţime şi dă gust mâncărurilor, dar este şi o sursă naturală de fitonutrienţi şi vitamine, un anti-inflamator natural şi luptă împotriva alergiilor, putând stopa inflamaţiile din organism, notează CSID.Noi studii sugerează că pătrunjelul, considerată de unii o simplă garnitură, este de fapt noul superstar al alimentaţiei sănătoase. Această plantă este bogată în multe vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, zeaxantină şi luteină (cu un rol esenţial în sănătatea ochilor). Aceşti nutrienţi sunt foarte importanţi, nenumărate studii demonstrând potenţialul lor pentru a proteja ochii.Este, de asemenea, bogat în fibre şi minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu şi zinc şi este o sursă bună de sodiu, vitamina K şi chiar proteine. Pătrunjelul conţine uleiuri volatile şi flavonoide, acestea fiind recunoscute pentru rolul lor în asigurarea unui nivel optim de sănătate, potrivit CSID.Pătrunjelul conţine şi un flavonoid special pe numele de apigenină, un cunoscut anti-inflamator. Mai mult, un studiu publicat în Global Journal of Allergy, arată că apigenina are şi proprietăţi antialergice.Consumul de pătrunjel activează un hormon care reglează metabolismul ţesutului adipos, denumit adiponectina. Hormonul are şi şi propietăţi antialergice, scrie CSID.
Pătrunjelul este foarte bun pentru sistemul digestiv, în combaterea alergiilor, în special a celor de primăvară, precum şi pentru detoxifierea organismului sau prevenţia artritei. Pătrunjelul nu trebuie consumat în cantităţi mari.
Totuşi, pătrunjelul nu este indicat persoanelor cu inflamaţii ale rinichilor şi femeilor însărcinate, putând genera contracţii uterine. Uleiurile voltatile conţinute – apiol şi miristicina – stimulează contracţiile uterine.